Stedendriehoek

Brummen van start met verduurzaming gebouwen

Zoveel mogelijk daken vol zonnepanelen. Dat is waar de gemeente Brummen naar streeft, om zoveel mogelijk groene energie op te wekken. De Brummense gemeenteraad gaf dan ook akkoord op de investering die nodig is om het dak van sporthal De Bhoele in Eerbeek vol te leggen met 296 zonnepanelen.

De zonnepanelen zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen dat nodig is om de sporthal te verduurzamen. Zo worden onder meer ook de gevels en het dak (extra) geïsoleerd en wordt er een warmtepomp met vloerverwarming geplaatst. Volgende week starten de eerste werkzaamheden. De verwachte oplevering is januari 2022.

Met deze maatregelen is de start van het verduurzamen van in totaal vier gebouwen in de gemeente een feit. De andere gebouwen zijn de sporthal en het zwembad Rhienderoord in Brummen, het Werkfitcentrum in Eerbeek en het gemeentehuis in Brummen. Het is de bedoeling dat het energieverbruik van deze gebouwen door de maatregelen in 2023 flink verlaagd is.

De verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed draagt bij aan de verplichtingen uit het klimaatakkoord van Parijs. Daarin staat dat de CO2-uitstoot van gemeenten in 2030 met 49% verminderd moet zijn en in 2050 zelfs met 95%. Verantwoordelijk wethouder Pouwel Inberg is blij met deze stap: “We willen af van fossiele brandstoffen als aardgas en dieselolie. Zo moeten we klimaatverandering tegengaan. Veel inwoners en bedrijven leveren al hun bijdrage door bijvoorbeeld hun woning te isoleren of zonnepanelen op hun dak te plaatsen. De gemeente doet dit natuurlijk ook. Deze verduurzaming betekent voor De Bhoele ongeveer 80% minder CO2-uitstoot. Dat is een hele mooie besparing!”