Stedendriehoek

Boeren planten bomen en hagen

BRUMMEN/VOORST – De komende maanden planten boeren en horecabedrijven in de gemeente Voorst en Brummen bomen en hagen. Dit doen ze om de biodiversiteit en het landschap van hun bedrijf en de omgeving te versterken. Ook helpen de bomen en hagen in de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld als knabbelhaag voor vee, schaduw en windkering.

Eind januari gingen de eerste bomen en hagen de grond in bij Zuivelboerderij de Brummenaer in Brummen. Een groep enthousiaste vrijwilligers startte met de aanplant van fruitbomen en een 350 meter lange voederhaag voor het vee. De aanplant heeft naast de landschappelijke functie ook een praktische functie in de bedrijfsvoering. Het vee van de familie Breukink kan knabbelen aan de voederhaag en op deze manier noodzakelijke mineralen opnemen.

Het plantinitiatief is ontstaan naar aanleiding van het project Rondje Bussloo, waarbij boeren en horeca rondom Bussloo op zoek zijn naar meer samenwerking. Bij een boeren- en horecabedrijf zijn in dat kader landschapsplannen gemaakt. Bij het opstellen van de beplantingsplannen is gekeken naar de geschiedenis van het landschap en de functie voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan een picknickplaats voor recreanten.

De bomen en struiken die geplant worden zijn autochtoon en inheems. Het is van groot belang bomen en struiken te planten die genetisch ook uit de regio komen. Zo kunnen deze soorten bijdragen aan voeding voor het vee, vogels en insecten. Het initiatief wordt uitgevoerd door Regio Stedendriehoek, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Stichting Stukje Natuur, private investeerders en BoerenenNatuur. Totaal worden bij vijf bedrijven 10.000 tot 20.000 boompjes geplant. De organisatie, begeleiding en het netwerk komt van Koopmans Buitengewoon en Heidi Uenk.