Stedendriehoek

Boeren, Burgers en Buitenlui

ZUTPHEN/WARNSVELD – Tijdens het tweede weekend van september worden weer de jaarlijkse Open Monumenten Dagen gehouden. Het landelijk thema dit jaar is ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’. Ook in Zutphen en Warnsveld wordt op 9 en 10 september hierop ingezoomd.

Net als voorgaande jaren heeft de organisatie weer een verrassend programma samengesteld. De fundering van dit weekend wordt gevormd door de talloze monumenten die – bijna allemaal – gratis toegankelijk zijn. Denk aan Hof van Heeckeren, de Sint Walburgiskerk, gemaal Helbergen, de Librije, de Wijnhuistoren, de Berkelruïne, de Martinuskerk, Huize Borre, de Stadsboomgaard en ‘Monument van het Jaar’ Molen Nooit Gedacht in Warnsveld. Het informatiepunt is net als voorgaande jaren in de monumentale Burgerzaal.

Daarnaast staan op het programma talloze rondleidingen, een selfie-wedstrijd, exposities, vertellingen en optredens van koren en muziekgroepen die soms wel en soms niet inzoomen op het thema. Zo strijkt Erve Eme op zondag neer op de Houtmarkt om middeleeuwse ambachten te presenteren. In de trouwzaal van het Oude Stadhuis is een lezing over Boeren Burgers en Buitenlui, acteur Stephan Wüst kruipt in de huid van een stadsomroeper en Theatergroep ZET speelt een groep mensen van buiten de stad, die op zoek is naar een goed plekje voor een overnachting.

Op zondag 10 september viert Traction Avant Nederland haar jaarfeest in Zutphen. Vanaf 10.30 uur zijn liefst 125 van deze oldtimers ter bezichtiging geparkeerd op de Zaadmarkt en in de Lange Hofstraat. De Traction Avant is gemaakt in diverse modellen en de meesten zijn op zondag in Zutphen te bewonderen.

Koetsenclub Span Moar An’ Almen en omstreken verzorgt op zondag 10 september gratis rondritjes door de stad. Dankzij een aantal koetsen bereden door menners in klederdracht kan men zelf ervaren hoe de burgers van weleer zich lieten vervoeren door de stad. De opstapplaats is voor het Oude Stadhuis.

Nieuw dit jaar is de Klassendag een landelijk initiatief om basisschoolleerlingen kennis te laten maken met monumenten. Tijdens deze eerste editie in Zutphen op vrijdag 8 september doen maar liefst vier basisscholen mee die samen zo’n 220 leerlingen van groep 7 en 8 kennis laten maken met Dat Bolwerck aan de Zaadmarkt. De basisscholen die meedoen zijn De Waaier Theo Thijssen Vrije School de Berkel en De Bongerd.

Elke twee jaar wordt tijdens de Open Monumenten Dagen de Paltsprijs uitgereikt een stimuleringsprijs voor particulieren en bedrijven die hun pand of locatie op cultuurhistorisch verantwoorde wijze hebben opgeknapt. Dit jaar zijn zeven panden genomineerd. Op zondag 10 september worden om 16.00 uur als slotstuk van de Open Monumenten Dagen in de Burgerzaal de Paltsprijs 2017 én de publieksprijs uitgereikt door burgemeester Annemieke Vermeulen.

Zie voor het volledige programma de website www.openmonumentendagzutphen.nl