Stedendriehoek

Bieb komt naar de markt

ZUTPHEN – De Bibliotheek staat donderdag 12 september van 9.30 tot 12.00 uur bij de fontein op de weekmarkt in Zutphen. Onder het motto ‘Durf je te computeren? Begin hier!’ geeft ze samen met Taalhuis Lochem-Zutphen informatie over de gratis cursussen om te leren computeren en internetten. Ook kunnen bezoekers informatie krijgen over de leesclubs, waarin deelnemers oefenen met de Nederlandse taal.

Tussen 10.00 en 10.30 uur bezoekt wethouder Mathijs ten Broeke de stand om zich te laten testen op zijn digitale vaardigheden. Hij zal ook het gedicht voorlezen dat stadsdichter Otteline van Panthaleon van Eck speciaal schreef ter gelegenheid van de Week van de Alfabetisering.

De vijftiende editie van de Week van de Alfabetisering staat dit jaar in het teken van het thema DURF! Tot en met zondag 15 september komen honderden bedrijven, bibliotheken, gemeenten, scholen en vele tienduizenden mensen in actie voor een geletterd Nederland.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook digitaal minder vaardig. Dit heeft grote impact op hun persoonlijke leven. Als je niet goed kunt lezen en schrijven, vind je minder snel een baan, is het lastiger om gezond te leven, heb je minder grip op je geldzaken en lopen je kinderen risico om op latere leeftijd ook laaggeletterd te worden.