Stedendriehoek

Bibliotheek zoekt nieuwe vrijwilligers voor de VoorleesExpress

ZUTPHEN – “Met de VoorleesExpress kun jij een verschil maken! De Bibliotheek zoekt naar creatieve vrijwilligers die graag samen met een kind én de ouders aan de slag gaan met taal. Vooral in Zutphen, Warnsveld en Eefde zitten enthousiaste kinderen klaar om een voorleesvrijwilliger te ontmoeten. Een belangrijke en dankbare taak dus!” aldus Charise Beekman, projectleider van de VoorleesExpress.

“Een voorleesvrijwilliger bezoekt gezinnen thuis en leest daar voor. Dit doe je ongeveer 20 weken. Door voor te lezen maakt het kind spelenderwijs stappen. De woordenschat wordt groter, de taalontwikkeling wordt gestimuleerd en de taalomgeving in huis wordt verrijkt. Vaak groeit het kind ook in zelfvertrouwen. Samen maak je impact.”

Laagdrempelig
Beekman vervolgt: “De vraag naar voorleesvrijwilligers is groot. Bovendien merken we dat de VoorleesExpress steeds meer gevonden wordt door andere organisaties zoals bijvoorbeeld het consultatiebureau en de peuteropvang. Ook zij kunnen gezinnen aanmelden bij de VoorleesExpress om zo de taalontwikkeling bij gezinnen te stimuleren op een laagdrempelige manier. Inmiddels is er een wachtlijst voor een aantal gezinnen in Zutphen, Warnsveld en Eefde, omdat we nog op zoek zijn naar nieuwe voorleesvrijwilligers. We hopen dat we met deze oproep mensen kunnen enthousiasmeren om voorleesvrijwilliger te worden. We nodigen daarom iedereen die dit leest uit zich aan te melden bij onze bibliotheek. Dit kan door een e-mail te sturen naar: graafschap@voorleesexpress.nl of door ons te bellen via 0575-512926. Uiteraard kunnen voorleesvrijwilligers rekenen op begeleiding vanuit de bibliotheek.”

De VoorleesExpress: wat is dat?
“Wist je dat er een groot verschil is in de woordenschat, tussen kinderen die veel in aanraking komen met taal en kinderen die weinig taal horen? Dit verschil in taalontwikkeling halen kinderen later moeilijk in. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. En dat is precies de rol van de VoorleesExpress. Naast het bieden van (voor)leesplezier aan de kinderen, is de VoorleesExpress gericht op ouders om hen te motiveren taal aan hun kind aan te bieden. Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen èn daarmee hun mogelijkheden in de maatschappij. Op https://voorleesexpress.nl/ kun je meer informatie over de VoorleesExpress nalezen. Graafschap bibliotheken heeft veel voorleesvrijwilligers die voorlezen bij gezinnen met jonge kinderen in Gorssel, Lochem, Warnsveld en Zutphen.”