Stedendriehoek

Bezoekje brengen aan basis Beethoven

ZUTPHEN – Waar binnenkort de laatste woningen van nieuwbouwproject Eerste Qwartier verrijzen, stond wellicht eens de wieg van Ludwig van Beethoven. Zaterdag 2 september kan iedereen de mogelijke geboortegrond van dichtbij bekijken tijdens een open dag van Archeologie. Er zijn rondleidingen langs de opgravingen en een pianist én bezoekers zelf zorgen voor een muzikale noot van Beethoven. De open dag begint om 11.00 uur, de laatste rondleiding start om 15.00 uur. Locatie is de Halvemaanstraat in Zutphen.

Projectontwikkelaar Hegeman bouwt aan de Halvemaanstraat in totaal 18 woningen en 25 appartementen. Het eerste deel is al gereed en bewoond. Voordat het tweede deel van het plan in uitvoering gaat, verrichten archeologen onderzoek op de locatie. De open dag vindt plaats op de plek van de voormalige Schoolderman-garage.

Magische plek

De Schoolderman-garage stond precies waar in de 18e eeuw logement De Fransche Tuyn moet hebben gestaan. Het gerucht dat Ludwig van Beethoven hier in 1772 zou zijn geboren – en niet in 1770 in het Duitse Bonn – doet al 180 jaar lang de ronde. In 2012 vormde het de inspiratie voor het muziektheaterstuk Ludwigs Wieg. Of het nu waar is of niet, feit is dat je tijdens de open dag voor het laatst letterlijk een kijkje kunt nemen in de mogelijke geboortegrond van de beroemde componist. Tastbare bewijzen van de geboorte hebben de archeologen er niet gevonden, maar wel resten van duizenden jaren bewoning en de funderingen van wat wellicht de herberg was.

Tijdens de open dag op zaterdag 2 september vinden er drie sessies plaats met onder andere een inleiding door stadsarcheoloog Michel Groothedde, een miniconcert met piano en zang door Mirjam Smitt en Enneke Schekman en natuurlijk een rondleiding. Tussendoor kan iedereen ook zelf een stuk op de piano spelen op deze magische plek. Vooral kinderen worden hiertoe uitgenodigd, ook al kun je niet (goed) pianospelen.