Stedendriehoek

Bezoek het oudste monument van Warnsveld

De Martinuskerk in Warnsveld is het oudste monument in de gemeente Zutphen en een prachtige kerk, vanbinnen en vanbuiten. De moeite waard om te bezoeken. In de zomer is de kerk open. De kerk is te bezichtigen tot en met Open Monumentendag (begin september) op dinsdag tot en met zaterdag tussen 10.30 en 16.30 uur.

“U kunt de kerk bekijken, maar er is ook een bijzondere tentoonstelling. Dit jaar rond een Bijbel uit 1893. Wouter Derksen, onze conservator, kreeg deze Bijbel van een oudere dame. Zij wilde deze weggooien, omdat de tekstbladen aangevreten waren. De Bijbel lag buiten op het overdekte terras. Wouter zag, behalve de vele diepe gaten in het tekstpapier, ook een groot aantal illustraties bij de verhalen. Bij nadere beschouwing ontdekte hij dat het allemaal 19de-eeuwse chromolitho’s waren. Een geweldige vondst”, aldus Hillie Kranendonk namens de Kunstcommissie Martinuskerk Warnsveld. “Op het beginblad stond dat deze Bijbel in 1893 aan de grootouders van de vrouw geschonken is, maar de Bijbel zelf was ouder. De tekst van de Bijbel was reddeloos verloren, maar de chromolitho’s bleken nog gaaf. Zij waren op een andere papiersoort gedrukt. Alle chromolitho’s zijn heel voorzichtig uit deze Bijbel gesneden, ingelijst en nu in de Martinuskerk tentoongesteld.

Hoe spreken deze verhalen in 2024 nog tot ons? Is ons beeld van deze verhalen al ingekleurd of kunnen ze nog steeds verrassen?”

De techniek van lithografie is aan het eind van de 18de eeuw ontwikkeld. In 1837 kwam daar de meerkleuren-lithografie ofwel de chromografie nog bij. Dit ingewikkelde en arbeidsintensieve procedé werd al vrij snel tot een vorm van grafische kunst verheven. In de 19de eeuw gebruikte men deze methode vooral als illustraties in boeken en Bijbels. De glorietijd van deze steendrukkunst lag in de 19de eeuw. En nog steeds kunnen we de schoonheid van deze prenten bewonderen.