Stedendriehoek

Bewoners testen nieuwinzamelmiddel voor PMD en glas

ZUTPHEN – Circulus-Berkel is in Zutphen gestart met een kleinschalige proef van een nieuw inzamelmiddel: de 3BoxStack trolley. Die heeft drie bakken die bestemd zijn voor het gescheiden inleveren van papier, PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons) en glas.

Gemeente Zutphen en Circulus-Berkel willen met deze proef onderzoeken of deze trolley het makkelijker maakt om afval te scheiden. Wethouder Coby Pennings reikte vorige week de eerste trolley uit aan één van de bewoners die mee gaan doen. De afvaltrolley wordt getest bij vijftien huishoudens in de Bakerstraat in de wijk Leesten. De bewoners ontvangen naast de trolley ook een 25-literemmer met composteerbare zakken en een aanrechtbakje voor keukenafval. Medewerkers van Delta komen wekelijks langs om de bakken van de trolley te legen.

Met de proef onderzoekt Circulus-Berkel of de trolley en de emmer de scheidingsresultaten verbeteren en of de nieuwe manier van inzamelen het zwarte kratje en containers kan vervangen. Ook wordt gekeken of deze nieuwe middelen geschikt zijn om met hulp van Delta-medewerkers afval aan huis in te zamelen. De proef duurt in totaal een half jaar. Na afloop volgt een evaluatie en wordt besloten of er een vervolgonderzoek komt onder een groter aantal adressen.