Stedendriehoek

Bart babbelt in Brummense bieb

BRUMMEN – Lang verwacht, en nu toch echt gekomen: op woensdag 11 april verwelkomt de Boekensteun schrijver en theatermaker Bart Chabot in de Brummense bibliotheek. Daar komt hij voorlezen uit zijn werk en vertellen over zijn schrijverschap.

Chabot (1954) is een productief dichter en schrijver. Hij debuteerde in 1981 met de bundel Popcorn. Zijn echte doorbraak als auteur maakte hij echter mee vanaf 1996, toen het eerste deel van zijn vierdelige biografie van kunstenaar Herman Brood verscheen. Sinds 2013 heeft hij zich ook in het genre van de roman verdiept: in 2016 verscheen zijn tweede roman, Easy Street. Momenteel is Chabot bezig met een derde roman. 

Ook zijn activiteiten als performer vormen een groot deel van zijn schrijverschap. Sinds 1989 treedt hij op in het theater en op de televisie, vaak in gezelschap van anderen, zoals Remco Campert, Martin Bril, en vooral Ronald Giphart. In 2007 ontving hij hiervoor zelfs de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren. 

Ondanks het feit dat Chabot de laatste jaren te kampen kreeg met een tumor en, recenter, met hartproblemen, is hij anno 2018 voor het derde seizoen op rij in het theater te zien. Deze tournee doet hij weer samen met Giphart. Iedere voorstelling is weer anders, omdat ze het materiaal deels op de dag zelf schrijven. De twee schrijvers verdiepen zich in de plaats waarin ze optreden en vinden altijd wel iets geks waar ze op het toneel mee aan de slag kunnen. ‘De essentie van iedere plaats zijn mensen: daar doe je het voor, daar doe je het mee,’ zo beschreef Chabot het in de talkshow van Eva Jinek. 

Entreekaarten reserveren kan via stichtingdeboekensteun@gmail.com. Op de avond zelf zijn in de bibliotheek van Brummen de resterende kaarten te koop. Voor donateurs is de lezing gratis. Zie ook de website www.bibliotheekbrummenvoorst.nl