Stedendriehoek

Auteur Josha Zwaan wil mensen inspireren

Josha Zwaan drukt als schrijfster een stempel op haar woonplaats Zutphen. Haar liefde voor boeken en schrijven uit zich in de minibieb voor haar huis en de workshop ‘Van idee naar boek’, die zij lanceert in Dat Bolwerck.

Volgens Josha lopen veel mensen jarenlang rond met een onderwerp, een persoonlijke geschiedenis, of een idee in hun hoofd waar ze graag een boek over willen schrijven. Josha: “Niet een roman, maar een waargebeurd verhaal of een eigen queeste. Maar het kan ook een zoektocht naar antwoorden op vragen of de geschiedenis van iemands geboortegrond zijn. Dit genre wordt ook wel verhalende non-fictie genoemd. Maar hoe pak je zoiets aan? Dat is waar de drie uur durende workshop donderdag 23 september over gaat. De deelnemers krijgen concrete handvatten om tot een goede boekopzet en tot daadwerkelijk schrijven te komen. Ook gaan zij tijdens de workshop aan de slag met het aanscherpen van hun eigen boekidee. Ik verwacht dat het een leuke, leerzame middag wordt waarbij mensen inspiratie opdoen om zelf aan de slag te gaan.”
Bij voldoende belangstelling hoopt Josha de workshop in november een vervolg te kunnen geven in de vorm van een cursus van acht middagen. Daarin zal daadwerkelijk gewerkt worden aan het uitwerken van het boekidee en het schrijven van de tekst.

Romans
Josha Zwaan schrijft romans en verhalende non-fictie en is als docent verbonden aan de Schrijversvakschool Amsterdam, maar zij geeft ook lezingen. In coronatijd zat de auteur niet stil. “Ik schreef essays voor Trouw en NRC en ben nu bezig met mijn volgende roman. Als er iets is dat ik geleerd heb sinds maart 2020, is het om de tijd te nemen voor alles wat ik doe.”
Na haar laatst gepubliceerde non-fictie boek ‘Emma wil leven’(2019) begon de Zutphense schrijfster gelijk met het plannen van een nieuw boek. Het thema is ‘roeping’. Toen corona haar intrede deed heb ik veel on hold gezet.”

Rode draad
Verhalen vertellen zit Josha Zwaan in het bloed. Haar eerste ‘boek’ schreef ze toen ze elf jaar oud was. “De uitgever vond het een knap werkje, maar het thema ‘ziekte en dood’ vond hij te volwassen voor een kinderboek. Hoewel ik werk vond in de hulpverlening en later overstapte naar training en coaching, bleef schrijven toch de rode draad in mijn leven. Ik geef ook al jarenlang les in verhalende non-fictie. Eerst aan de Schrijversacademie en tegenwoordig aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Het is mooi om te zien hoe ideeën uitgroeien tot een boek en vervolgens worden uitgegeven in eigen beheer of via een uitgever. Het leek me ook leuk om in mijn eigen omgeving mensen enthousiast te maken om te gaan schrijven; vandaar mijn workshop in Dat Bolwerck.”

Deze vindt donderdag 23 september van 13.30 tot 16.30 uur plaats in Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, te Zutphen. Tickets à €35,- zijn verkrijgbaar via www.datbolwerck.nl