Stedendriehoek

Alles over hout bij open dag

ZUTPHEN – Op zondag 15 oktober vindt in de Hanzehal de Open Dag Hout plaats. Dit evenement is inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement dat veel bezoekers trekt. Het draait de hele dag om hout in alle soorten en maten en hout dat voor allerlei doeleinden wordt gebruikt.

Beleven, doen, zien en ontmoeten.Dat is waar het op de Open Dag Hout om gaat. Het team Open Dag Hout wordt gevormd door Jaap Bosma (voorzitter), Anja Rombout  (secretaris), Kor van der Meulen (penningmeester), Fons van der Meulen, Jan Pranger en Pieter Hermans. “Tijdens deze dag laten wij het mooiste en beste zien wat in Nederland wordt gemaakt. Van meubilair, Japans lakwerk, muziekinstrumenten, draaiorgels tot een mobiele zaaginstallatie. Er zijn houtdemonstraties van allerlei gereedschappen, machines, een expositie van 1001 soorten hout, verkoop van speelgoed, cadeaus, gadgets en meubels. Daarnaast zijn er workshops te volgen en is er een crea-doe-hoek voor de kinderen.

Er is een draaiersplein tijdens de Open Dag Hout, waar lessen houtdraaien worden gegeven door Ronald Kanne en Jan Hovens. Deze laatste laat zijn ovaaldraaimachine zien. Dit is voor iedereen die van klein delicaat draaiwerk houdt, een must om naar te kijken. Rainer Bucken vertelt graag over zijn werk en laat zien hoe hij zijn ringen en pennen maakt. “We willen dit jaar een gezamenlijk project maken. Daarvoor staat er dit jaar een zware draaibank met een groot stuk hout daarin. Hier kan iedereen aan draaien, waarbij natuurlijk deskundige begeleiding aanwezig is. En dan maar afwachten wat het resultaat is aan het einde van de dag! De vorm die is ontstaan gaan we dan in de olie zetten. Nog een tip: wil je ’s avonds geen houtsnippers in je bed vinden, ga dan vooral niet naar het houtdraaiersplein, want hier wordt flink gewerkt.”

Met hout kunnen de meest mooie creaties worden gemaakt. Zo toont Cees van Toorn modelschepen en Rien van Zandbeek historische houten modellen. Ook zijn wandelstokken, gemaakt door Bouwe Trommel, net als dierfiguren van Rinze Visser aanwezig. Daarnaast komen er houtleveranciers die allerlei bijzondere houtsoorten meebrengen. “Zij zijn echte kenners en weten dan ook waar het product vandaan komt en welke houtsoort waarvoor het meest geschikt is. Zo zal bijvoorbeeld De Zutphense Houthandel aanwezig zijn.”

De Open Dag Hout vindt plaats op zondag 15 oktober in de Hanzehal aan de Fanny Blankers-Koenweg 2. De openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Volwassenen betalen 10 euro entree per persoon, kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis entree. Zie ook de website www.opendaghout.nl

 

Lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek die kans willen maken op vrijkaarten voor de Open Dag Hout, kunnen uiterlijk woensdag 11 oktober een e-mail sturen naar redactie@stedendriehoek.net. De winnaars krijgen per e-mail bericht.