Stedendriehoek

Afsluiting concertserie rond 500 jaar reformatie

ZUTPHEN – De afgelopen periode stond het thema ‘500 jaar reformatie’ centraal in de orgelconcerten die in de Zutphense Sint Walburgiskerk worden gegeven. Deze serie wordt op een bijzondere manier afgesloten met een tweetal concerten.

Op vrijdag 29 september vindt om 20.00 uur een orgelconcert plaats op het Baderorgel door de organist van de grote kerk in Dordrecht én Bachspecialist Cor Ardesch. De toegangsprijs bedraagt €10,-. Tot en met 16 jaar is de entree vrij.
Zondagmiddag 1 oktober om 16.00 uur volgt dan de finale van deze concertserie met de uitvoering van twee cantates voor koor, orkest en solisten van Johann Sebastiaan Bach: de speciaal voor Hervormingsdag (31 oktober) geschreven cantate ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ (BWV 80) en de trinitatische cantate ‘Lobe den Herrn’ (BWV 137). Zonder Luther waren de kerkmuziek van Bach en dus ook zijn meesterlijke cantates nooit ontstaan.
Het cantateconcert staat onder leiding van Klaas Stok, een veelgevraagde dirigent die werkt met vooraanstaande koren in Nederland en ver daarbuiten, zoals het Nederlands Kamerkoor, Collegium Vocale Gent en Vocaal Ensemble Stuttgart. Hiernaast werkt hij samen met verschillende orkesten en ensembles.
Consensus Vocalis (zie foto) neemt de koorzang voor zijn rekening. Dit semiprofessionele koor werkt met een flexibele koorbezetting omdat de diversiteit van het repertoire daar om vraagt. Consensus Vocalis heeft een geheel eigen klank die in alles te herkennen is: helder, expressief, intens en vol overgave.
Het Parnassus Ensemble bestaat uit musici van Het Gelders Orkest, Combattimento Consort en het Meander Kwartet. Het ensemble heeft zich sinds de oprichting in 2004 gespecialiseerd in het uitvoeren van cantates van Bach, veelal in samenwerking met Consensus Vocalis.
Het Parnassus Ensemble voert al jaren deze muziek met veel liefde en deskundigheid uit, gebaseerd op de speeltechnieken en verworvenheden van de uitvoeringspraktijk van deze muziek. Dit concert is voor €25,- per persoon te bezoeken. Jongeren tot en met 16 jaar hebben vrije toegang. Uitgebreide informatie en voorverkoop voor dit concert is te vinden op de website www.baderorgel.nl