Stedendriehoek

Afrikaanse muziek in ‘t Nut

WARNSVELD – Op zondag 12 november om 12.00 uur treedt de Afrikaanse muziekgroep Mandinkabi op in het Wereldlokaal Zutphen-Warnsveld, gevestigd in zalencentrum ‘t Nut, Breegraven 1 te Warnsveld.

Mandinkabi speelt traditionele, akoestische griot-muziek en Afropop uit Senegal en Gambia. Een griot is een dichter, lofzanger en muzikant in West-Afrika en wordt beschouwd als bewaarder en verteller van mondeling overgebrachte tradities en geschiedenis. Griot-muziek  is verhalende muziek of een loflied over een bekende of historische persoon.

Mandinkabi mixt akoestische traditionele en westerse instrumenten met Afrikaanse zang: Assico rythm, ook wel high life genoemd, gecombineerd met Manding ritmes, M’balax en jazz. De groep maakt ook eigen composities.

Vermaard ensemble

Zanger en percussionist Serigne C.M. Gueye (zie foto), geboren in een griot-familie in Dakar, werd al vroeg in zijn leven omgeven door de meeslepende muziek van West-Afrika. Zijn professionele carrière begon in 1984 met het vermaarde ensemble Star Band de Dakar, waar hij zijn autodidactische kennis nog verder kon uitbreiden met onder meer conga’s, djembé, congoma, bugarabu, talking drum, sawruba, sabar en drums. Serigne heeft samen gespeeld met vele topmuzikanten, waaronder Ernst Reijsiger, Mola Sylla, Prosper Kassé en Ebou Gaye Mada.

Oerklanken

Fons van Laar, beeldend kunstenaar en gitarist, heeft naast Mandinkabi voorheen gespeeld met vele andere Afrikaanse bands. Serigne en Fons spelen samen sinds 1998, als akoestisch ensemble in samenwerking met prominente gastmuzikanten uit jazz en Afrikaanse muziek. Malick Pathé Sow werd geboren in Senegal in een familie van laabe-muzikanten en verhalenvertellers. Hij is zanger, gitarist en speler van de hoddu (een voorloper van de banjo) en Fulani-viool. Hij komt uit een familie van griots. Als soloartiest put hij uit West-Afrikaanse muziektradities, maar ook uit rumba, reggae en folk. Hij combineert de oerklanken van de hoddu met de dromerige melodieën van de kora.

Kaarten kosten €15,-. Jongeren, studenten en leden van Nolano betalen €10,-, minima en asielzoekers €5,-. Reserveren: stuur een e-mail naar info@wereldmuziek.nl. Meer informatie op: www.wereldmuziek.nl. (Foto: O. Krijn)