Stedendriehoek

Actie tegen armoede en schulden: ‘Zutphen armoede- en schuldenvrij!’

Foto: Peter A. Fukkink

GroenLinks en PvdA hebben een actieplan opgesteld om extra stappen te zetten in de aanpak van armoede en schulden. PvdA-fractievoorzitter Jasper Bloem: “Door de effecten van de pandemie lopen meer mensen de kans om in de schulden te komen. Dan is het juist belangrijk de doorlooptijd verder in te korten. Hoe eerder mensen uit de schulden zijn, hoe beter.”

In het plan geven de partijen extra aandacht aan ervaringsdeskundigen. GroenLinks-fractievoorzitter Martine Westerik: “Het is veel effectiever om mensen erbij te betrekken die zelf problematische schulden hebben meegemaakt. Hun ervaring moeten we echt beter benutten. In andere gemeenten heeft dat ook goed gewerkt.”

Bij de aanpak van armoede ligt de focus op kinderen, met name dat zij volwaardig kunnen meedoen.

PvdA-raadslid Marjolijn Moester: ”Uit een gesprek met basisschoolleerlingen viel mij op dat veel kinderen niet hebben wat voor anderen vanzelfsprekend is, zoals een eigen fiets, een eigen slaapkamer of een weekje vakantie in het jaar. Ook stelden kinderen voor dat zij zelf de mogelijkheid willen hebben te kunnen sparen.” Het pamflet hebben de partijen bewust bij een sportvereniging gepresenteerd, omdat juist voor kinderen het meedoen aan activiteiten zoals sport zo belangrijk is en de Zutphense sportverenigingen daar al veel in betekenen.

In het actieplan ligt de nadruk op flexibiliteit. Niet de regels staan voorop, maar de leefsituatie van een gezin en de effectiviteit van een maatregel. GroenLinks-raadslid Mirjam Dolfing: ”In de aanpak van armoede willen we meer aansluiten bij de leefsituatie van kinderen. Nu is het zo dat werkende ouders soms net iets te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een kindregeling. Wij willen dat de gemeente hier flexibeler mee omgaat en de grenzen loslaat, als dat de leefsituatie van een gezin aantoonbaar verbetert.”

De verschillende onderdelen van het pamflet werken GroenLinks en PvdA verder uit in voorstellen die zij in de Gemeenteraad inbrengen. “Uiteraard zijn alle andere partijen in de gemeente welkom om zich hierbij aan te sluiten. Uiteindelijk zou het geweldig zijn als armoede en schulden over vijf jaar geen belemmering meer zijn om volwaardig mee te doen aan de samenleving. Daarom: Zutphen armoede- en schuldenvrij!”