Politiek

Inspirator van sociale vooruitgang

De Zutphense SP reikt voor het vierde jaar op rij de speciale Eijsinga-prijs uit. Hiervoor roept de partij iedereen op om de persoon of organisatie te nomineren die afgelopen jaar inspiratie bracht om de sociale strijd aan te gaan.

De SP heeft deze prijs in het leven geroepen, omdat het volgens de partij nodig is dat mensen geïnspireerd raken om de handen ineen te slaan voor vooruitgang. Fractievoorzitter Mart de Ridder: “Terwijl de boodschappen en de energierekening een rib uit je lijf kosten, maken grote bedrijven megawinsten over onze rug. Juist in deze tijd is het nodig dat mensen samen opstaan voor verandering.”

Vorig jaar won Marije Lander deze prijs, voor haar strijd voor het behoud van het Zutphense ziekenhuis. Ze kwam in actie tegen de afbraak, omdat haar dochter epilepsie heeft en een volwaardig ziekenhuis dichtbij van levensbelang is. Bij de massademonstratie in februari inspireerde ze met een verpletterende toespraak. Inmiddels strijdt ze ook mee voor heel andere onderwerpen, zoals het behoud van de grijze container.

De prijs is vernoemd naar de Zutphense socialistische dominee Henri van den Bergh van Eijsinga. Net als zijn bekendere collega Ferdinand Domela Nieuwenhuis inspireerde hij massa’s mensen om zich te verenigen en de sociale strijd aan te gaan. De Ridder: “Vandaag de dag hebben we opnieuw mensen als Henri van den Bergh van Eijsinga nodig. Stuur een mailtje naar zutphen@sp.nl met de naam of namen die u wilt nomineren.”