Stedendriehoek

35 Jaar inzet voor vrouwen en meisjes

ZUTPHEN – De Soroptimist Club Zutphen bestaat deze maand 35 jaar. “Het geplande feestweekend kan vanwege de coronamaatregelen geen doorgang vinden. Toch staan we graag even stil bij de serviceclub die wereldwijd werkt aan de positieverbetering van vrouwen en meisjes”, vertelt Femke Dekker.

De Zutphense Soroptimisten maken deel uit van de Unie van Soroptimisten, een wereldwijde organisatie van vakvrouwen die zich inzet om de positie van vrouwen en meisjes te verbeteren. Dit doet zij onder meer op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, geweld tegen vrouwen en economische zelfstandigheid. Iedere drie jaar kiest de club een nieuw project om zich drie jaar lang voor in te zetten.

Dekker: “Zo was ‘Hugging grannies’ van 2012 tot 2015 een bijzonder project in China. Oma’s werden betrokken bij de opvoeding, maar belangrijker nog bij het fysieke contact met kinderen. Weeskinderen, maar ook kinderen die nauwelijks werden aangeraakt en vertroeteld. Voor dit project kregen de Zutphense Soroptimisten een Award van de Unie. Een ander project, dat startte in 2009, was ‘Onder dak’ in Nicaragua. Vrouwen en kinderen zonder onderdak, en meestal zonder man en inkomsten, kregen huisjes, waar ze zelf ook aan mee moesten werken. Na verloop van tijd ondersteunde de regering in Nicaragua dit project ook.”

Maar de Soroptimisten ondersteunen niet alleen vrouwen en meisjes in het buitenland, legt Dekker uit. “Hier in Zutphen is een bedrag gedoneerd aan de Stichting Leergeld en een tijd lang hebben de vrouwen goederen ingezameld voor de Voedselbank. Op dit moment steunen de Zutphense Soroptimisten Buddy to Buddy, de stichting die vluchtelingen helpt uit hun isolement te komen door hen te koppelen aan inwoners van Zutphen. Er wordt niet alleen geld ingezameld voor Buddy to Buddy, maar ook worden ontmoetingen met vrouwen van het AZC en de Soroptimisten georganiseerd.”

Meer informatie is te vinden op www.soroptimistzutphen.nl