Zorg

Uw orthopedisch chirurg | Verdikte achillespees

Orthopedisch chirurg Ferry Steenstra is gespecialiseerd in ondermeer totale knie- en heupprothesiologie en voet- en enkelchirurgie.

“Een verdikte achillespees is heel pijnlijk. Bij elke stap die je zet. Bepaalde schoenen zitten niet lekker meer. De verdikking is duidelijk te zien en aanraking doet pijn. Logisch dat je daar zo snel mogelijk van af wilt. Helaas kan een orthopedisch chirurg vaak geen verlichting met een operatieve ingreep brengen.

Een verdikte achillespees is net als een tennisarm of een slijmbeursontsteking, een uiting van overbelasting. Het kan optreden als je te fanatiek bent gaan sporten, anders of meer bent gaan bewegen of je hebt verstapt. Soms is er geen aanwijsbare reden en is het er langzaam ingeslopen. De pees raakt geirriteerd en verdikt op een bepaalde plek. Meestal zo’n vijf à zes centimeter boven de aanhechting van de achillespees. Die irritatie is zichtbaar en goed te voelen, maar niet zomaar weg te snijden. Sterker nog, een operatie kan de klacht eerder verergeren. Het zogenaamd schoonmaken van de achillespees werkt littekenvorming in de hand. Je ruilt dan de ene pijnlijke verdikking in voor de andere. Bovendien genezen wonden in dit gebied vaak matig en langzaam. Alleen in uitzonderlijke gevallen besluit ik tot een operatie. Meestal is dat als de verdikking bij de aanhechting zit. Dan kan ik met een kijkoperatie een stukje van de achterkant van het hielbot weghalen.”

“In alle overige gevallen is de beste remedie geduld hebben en de pijn bestrijden met ontstekingsremmers en pijnstillers. Mensen met overgewicht kunnen proberen af te vallen. Het helpt ook als je schoenen met zachte, soepele zolen draagt. Fysiotherapie of thuis elke dag een paar keer op de trap de achillespees uitrekken, kan de pijn ook verminderen. Eventueel kan een nachtspalk helpen de pees op lengte te houden. Bij aanhoudende en zware pijnklachten kun je gipsmobilisatie overwegen. Het is een schrale troost, maar uiteindelijk verdwijnen de klachten na een tot twee jaar vanzelf.”

De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn schrijven op deze plek om de week een column. Meer informatie: www.gelresport.nl