Zorg
Foto:
Orthopedisch chirurg Ferry Steenstra is gespecialiseerd in onder meer totale knie- en heupprothesiologie en voet- en enkelchirurgie.
“Een pijnlijke grote teen is een veelvoorkomende klacht waar de meeste ouderen lang mee doorlopen. Zeker als er op het oog niet iets bijzonders te zien is. Dan is de gedachte al snel dat er toch niets aan te doen is. Meneer Van Doorn (67) dacht ook dat hij maar moest zien te leven met zijn pijnlijke rechterteen. De pijn was er ook niet constant, vertelde hij, hij voelde het vooral steken als hij in beweging kwam en bij het lopen. Hij loopt drie keer in de week hard, maar dat ging niet langer door de pijn in zijn grote rechterteen. Het afwikkelen van de voet was te pijnlijk. Op aandringen van zijn vrouw is hij uiteindelijk toch naar de huisarts gestapt en die heeft hem doorverwezen naar mij.”
“De rechterteen van meneer Van Doorn ziet er inderdaad normaal uit, hij staat niet scheef of is anderszins afwijkend. Hij heeft zijn teen ook nooit gebroken of zwaar gekneusd. De röntgenfoto vertelt meer: daar zie ik duidelijk dat er sprake is van slijtage. Een natuurlijk proces dat bij de een eerder begint dan bij de ander. Gelukkig is er ook goed nieuws. Er valt zeker iets aan de pijn te doen. Meneer Van Doorn kan een aangepaste schoen krijgen, waarbij de zooldikte onder de bal van de voet is aangepast voor een goede voetafwikkeling. Een prima oplossing, maar zonder die schoen blijft het probleem bestaan.”
“Meneer Van Doorn ziet meer in een volledige oplossing. In dat geval kan ik het groteteengewricht vastzetten met een schroef en een plaatje. Het gewricht kan dan niet meer bewegen, maar het bovenste teenkootje nog wel. Na deze ingreep kan meneer Van Doorn helaas niet meer hardlopen, maar wel normaal wandelen. Zonder pijn, dat vooruitzicht vindt hij belangrijker. Hardlopen ging toch al niet meer. Ik vertel hem dat hij na de operatie zes weken op een speciale afwikkelschoen moet lopen. Loopgips behoort ook tot de mogelijkheden, maar een afwikkelschoen is praktischer in het dagelijks leven. Na die zes weken maak ik een controlefoto. Als alles goed is, kan hij daarna weer op zijn gewone schoenen verder.”
Wegens privacyredenen is de naam gefingeerd. De orthopeden van het Gelre Orthopedisch Centrum Apeldoorn en Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. Info: www.gelreziekenhuizen.nl en www.gelresport.nl