Zorg

Uw orthopedisch chirurg | Ook jongeren kunnen last hebben van heupslijtage

“Het begon bij pijn in de lies, vooral ’s nachts. Bram Ruiter (38) dacht eerst aan een sportblessure of overbelasting van zijn rug, maar de klachten gingen niet vanzelf over. Er kwamen zelfs nieuwe klachten bij.

Orthopedisch chirurg Ferry Steenstra is gespecialiseerd in onder meer totale knie- en heupprothesiologie en voet- en enkelchirurgie.

’s Morgens had hij last van opstartpijn en ook lang staan begon pijn te doen. Typische klachten van heupslijtage die je normaal gesproken vooral bij ouderen ziet. Toch kunnen ook relatief jonge mensen, tussen de 25 en 50 jaar, daar last van krijgen. Je ziet het vooral bij mensen met een aangeboren afwijking die nooit onderkend is. Uit de röntgenfoto blijkt dat Bram last heeft van heupdysplasie, een standsafwijking van de heup. De verhouding heupkom en heupkop was al vanaf zijn geboorte niet goed, maar dat is destijds niemand opgevallen. Was dat wel zo geweest, dan had hij als baby een spreidbroekje gekregen om het probleem op te lossen. Bram heeft altijd met die aangeboren heupafwijking doorgelopen en daarom kon zijn heup slijtage ontwikkelen. Ik kan hem helpen met een nieuwe heup. Gezien zijn leeftijd en conditie, zal hij na de operatie snel revalideren en weer pijnloos door het leven gaan.

Heupklachten op jonge leeftijd kunnen meerdere oorzaken hebben. Ik zie ook regelmatig mensen met een AVN, een doorbloedingsstoornis van de heupkop. De klachten zijn vrijwel hetzelfde als bij heupdysplasie: stekende pijn in de heup, ochtendstijfheid, pijn bij belasting en typische nachtpijn. Ook dat wordt, door de leeftijd van de patient, in eerste instantie vaak niet herkend als slijtage van de heup. Jammer, want hoe sneller de diagnose, hoe eerder je klachtenvrij kunt zijn.”

Wegens privacyredenen is de naam gefingeerd. De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en  Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. www.gelreziekenhuizen.nl of www.gelresport.nl