Zorg

Uw orthopedisch chirurg | Nieuwe operatietechniek bij broze enkels

“Hoogbejaarde dames en heren zijn gevoelig voor een enkelbreuk. Een kleine struikelpartij of verstuiking kan al genoeg zijn voor een breuk. Mevrouw Geurts (86) kan daar helaas over meepraten. Ze is in haar tuin gestruikeld over een loszittende tegel en voelde meteen dat het mis was. Een vlijmscherpe pijn schoot door haar been en ze zag dat haar enkel helemaal scheef stond. De ambulance bracht haar naar het Gelre ziekenhuis.

Orthopedisch chirurg Maarten Röling is onder meer gespecialiseerd in de gewrichten van het onderlichaam en de orthopedische traumatologie

Ook de röntgenfoto liet geen twijfel: de enkel is gebroken en zo instabiel dat het niet met gips verholpen kan worden. Een operatie is noodzakelijk, maar geeft op hoge leeftijd ook risico’s. De huid is vaak dun en kwetsbaar. Grote wonden genezen minder goed en snel. Ook de narcose kan tot problemen leiden. Gelukkig kan ik, samen met de traumachirurgen, mevrouw Geurts een nieuwe operatietechniek aanbieden, speciaal voor enkelbreuken bij mensen van haar leeftijd. Het is een minimale invasieve ingreep, waarmee ik de breuk met speciaal ontwikkelde pennetjes via kleine steekgaatjes kan stabiliseren. Een enorme uitkomst bij broze botten. Deze operatietechniek is niet geschikt voor jonge sporters. Zij zetten veel kracht op hun botten en hebben daarom sterke platen en schroeven nodig om een breuk vast te zetten.

Met de nieuwe techniek plaats ik via drie kleine steekgaatjes de speciaal ontwikkelde pennetjes in het bot om de breuk goed op zijn plaats te houden. Door een pennetje gaan vier stevige schroeven van kuitbeen naar scheenbeen. Doordat het minimaal invasief is, zie je er aan de buitenkant van de enkel bijna niets van. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving en dat is wel zo prettig. Vlak na de operatie krijgt mevrouw Geurts loopgips en leert ze van de fysiotherapeut met krukken te lopen. Dat gaat haar zeer goed af. Over zes weken zie ik haar terug en kan het loopgips eraf. Voor de zekerheid krijgt ze een brace die voor extra steun zorgt. Het geeft mevrouw Geurts een veilig gevoel. Haar tuin is en blijft haar grote liefhebberij, maar ze is wel wat voorzichtiger geworden en heeft meer tuinlampen laten plaatsen en haar tuinpad laten egaliseren.”

De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. www.gelreziekenhuizen.nl of www.gelresport.nl