Zorg

Uw orthopedisch chirurg | Botbreuken bij kinderen

“Vrijwel wekelijks behandel ik kinderen met botbreuken. Klimrekken en trampolines zijn veel voorkomende boosdoeners. Ieder kind valt regelmatig, dat is nu eenmaal niet te voorkomen. Soms kun je net ongelukkig terechtkomen en iets breken. Net als Maurits van zeven jaar, die in de buurtspeeltuin uit het klimrek viel en daarbij zijn rechteronderarm brak. Zijn ouders waren overstuur en in tranen; logisch, want zijn arm maakte een knik van negentig graden. Maurits bleek een stoer mannetje te zijn. Anders dan zijn ouders liet hij geen traan, hij bleef er heel relaxed onder.”

Orthopedisch chirurg Bart Boesenach is onder meer gespecialiseerd in traumatologie, heup-, knie- en elleboogchirurgie en kinderorthopedie.

“De meeste breuken bij jonge kinderen hoeven niet rechtgezet te worden. Hun botten zijn omgeven door een dik, stevig en elastisch botvlies. Als een kind valt, houdt het botvlies het bot op z’n plaats en voorkomt dat het echt doorbreekt, het maakt meestal slechts een knikje. Die knikstand herstelt zich vanzelf door de groei en hoeft niet vaak gecorrigeerd te worden. Zolang een kind in de groei is, corrigeren zelfs wat grotere standsafwijkingen zich vanzelf. Volwassenen hebben minder elastische botten. Als zij iets breken, dan verplaatst het bot zich ook eerder, waarna het gezet moet worden. Kinderen genezen in de regel ook veel sneller dan volwassenen. Een polsbreuk bij een kind geneest in twee tot drie weken, terwijl een volwassene op vier tot zes weken moet rekenen. Hoe jonger het kind, hoe beter en sneller de breuk geneest. Kinderen kunnen het bot na een breuk ook sneller belasten.”

“De standsafwijking bij Maurits was te groot om niet recht te zetten. Bij een volwassene zou ik de breuk met een plaat en schroeven vastzetten, maar bij een jong kind als Maurits volstaan twee kleine pennetjes. Het grote voordeel is dat ik dan via een klein prikgaatje kan opereren en dus geen grote littekens achterlaat. Ander voordeel is dat zijn arm na de operatie niet in het gips hoeft, maar hij moet natuurlijk wel voorzichtig zijn. Na drie tot zes maanden, als de breuk volledig genezen is, kunnen de pennetjes er weer uit. In die periode is aan te raden om ruwe spelletjes of contactsporten te vermijden. Lastig voor een jongen als Maurits, maar wel verstandig.”

Wegens privacyredenen is de naam gefingeerd. De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. Info: www.gelreziekenhuizen.nl of www.gelresport.nl