Zorg

Niet iedereen kijkt uit naar de feestdagen

De feestdagen worden vaak geassocieerd met vreugde, samenzijn en plezier. Het brengt veel familie en vrienden samen, maar is niet voor iedereen iets om naar uit te kijken. Daar waar kinderen hun schoentje zetten voor Sinterklaas of familieleden samen de kerstboom versieren, voelen veel mensen zich eenzaam.

Zo’n 200.000 mensen vieren elk jaar een eenzame kerst. Deze eenzaamheid kan komen door het gemis van dierbaren, het missen van activiteiten of een gevoel van buitensluiting. Velen van hen praten te weinig over hun gevoelens en zijn bang anderen en buitenstaanders tot last te zijn. Tijdens de feestdagen is het belangrijk om stil te staan bij iedereen in de omgeving en aandacht te besteden aan het mentale welzijn van vrienden en familie. Hiervoor zijn verschillende manieren, die voor iedereen van toepassing zijn en kunnen worden uitgevoerd.

Gemeenschappelijke activiteiten

Tijdens de feestdagen zoals kerst zijn vaak talloze evenementen te bezoeken die volledig in het teken staan van het onderwerp en dit biedt de mogelijkheid om nieuwe contacten te leggen en mensen te ontmoeten.

Vrijwilligerswerk

Organisaties zoeken tijdens de feestdagen altijd vrijwilligers die helpen bij het ondersteunen van activiteiten. Een bijdrage leveren aan een ander geeft het gevoel van voldoening. Ook biedt het werk als vrijwilliger nieuwe contacten met dezelfde interesses.

Digitalisatie en sociale media

Tegenwoordig is het ontzettend makkelijk om contact te blijven houden met vrienden en familie door het gebruik van telefoons. Het maken van contact is ontzettend eenvoudig en betekenisvol voor veel mensen.

Zelfzorg

Tijd voor jezelf is ontzettend belangrijk en wordt tussen de feestdagen door vaak vergeten. Tijdsbesteding aan jezelf kan een enorme mentale stimulans zijn. Het maken van een simpele wandeling, het kijken van een film of lezen van een boek, wat veel te lang is uitgesteld, zijn ideale bezigheden tijdens de kerst die voor een rustige en ontspannen sfeer zorgen.

Sociale ondernemingen

Soms kan het best spannend zijn om meer sociale aandacht te besteden aan naasten. Dit kan bestaan uit buren uitnodigen voor een kopje koffie of een oude vriend opbellen en samen activiteiten ondernemen. Dit spoort mensen tegelijkertijd aan om hetzelfde te doen.

Tijdens de donkere dagen is het belangrijk om de goede dingen naar de voorgrond te halen en even bewust stil te staan bij alle goede dingen op dit moment. Het kan zelfs helpen om bewust een lijstje te maken.

Gevoelens delen

Het openlijk praten over gevoelens is soms lastig en erg confronterend, maar zo ontzettend belangrijk om patronen te doorbreken en naasten inzicht te geven over de mentale staat.