Zorg

Humanitas Home-Start: Een steuntje in de rug voor jou of je gezin

Humanitas Home-Start+ Apeldoorn en Humanitas Home-Start Zutphen en Deventer bieden ondersteuning aan gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 14 jaar.

Sara, 37 jaar, heeft samen met haar partner twee heerlijke kinderen. Maar het is niet altijd even gemakkelijk voor haar. De oudste bleek na lange tijd zoeken autistisch te zijn en beide kinderen kregen te maken met eetproblemen. De eerste jaren van hun jonge gezin waren dermate pittig, dat Sara wel wat ondersteuning kon gebruiken. Vrijwilligster Erika van Humanitas Home-Start is voor haar van grote betekenis geweest. “Zij was gezellig, bleef altijd positief en hielp mij door mijn oudste zoon structuur te bieden, zonder zich op te dringen. Het was een match made in heaven.”

Een lastige situatie

Sara verhuisde een tijdje voor de geboorte van haar kinderen van Delft naar het oosten van het land. Ze had hier nog geen sociaal netwerk, familie en vrienden woonden ver weg en haar man werkte fulltime. “Toen mijn oudste nog vrij jong was, bleek al dat hij vaste patronen had, waar niet vanaf geweken mocht worden. Bovendien liet hij zich moeilijk corrigeren. Dit zorgde voor lastige situaties die veel spanning veroorzaakten”, vertelt Sara. Inmiddels werd haar tweede kindje geboren. De oudste vond dit lastig om mee om te gaan. Daar bovenop kreeg de jongste eetproblemen, waardoor deze drie maanden lang sondevoeding kreeg. De situatie was zwaar en Sara belandde bij de huisarts. Deze attendeerde haar op de hulp van Home-Start. Na de kennismaking met Home-Start werd ze in contact gebracht met vrijwilligster Erika.

Vrijwilligster gaf lucht

“Erika kwam in eerste instantie voor mij”, vertelt Sara. “Ik wilde graag een maatje, iemand die niet meteen met oordelen kwam, maar iemand die mij met tips ondersteunde in de opvoeding. Het klikte en al gauw bleek Erika ook voor mijn oudste een goed maatje te zijn. Dino’s waren hun grote gezamenlijke interesse. Hij zat op haar te wachten dat ze weer kwam, om samen naar buiten ‘op avontuur te gaan’. Ik vond dat fijn, want het betekende even ontlasting voor mij. Erika paste op een heel natuurlijk manier bij ons als gezin.”

Steun en veel positiviteit

“Erika bood mijn kind structuur, duidelijkheid en dus veiligheid. Dit hielp mij, want zelf had ik hem van jongs af aan keuzevrijheid gegeven. Niet wetende dat hij dat eigenlijk niet goed aankon.” Ook toen zij tegen de eetproblemen van hun oudste aanliepen, was Erika een grote steunpilaar. “Zij was, voor mijn gevoel, de enige die ons daarin geloofde, omdat ze veel bij ons thuis kwam en zag hoe de situatie was. Ze benadrukte consequent het positieve in zijn gedrag en zag dat hij een slim en gevoelig jongetje is. Ze gaf ons veel zelfvertrouwen: Jullie komen er wel!”

Dankbaar

Inmiddels is haar oudste zoon naar school en krijgt het gezin ondersteuning voor kinderen met autisme. De hulp via Home-Start stopte. “Het is wel leeg zonder onze vrijwilligster Erika en ik mis haar mooie reisverhalen die mij destijds een brede blik op de buitenwereld boden. Ze heeft mij positief naar alles leren kijken en leren relativeren”, concludeert Sara dankbaar. “Ik wens iedereen die dat nodig heeft zo’n goede hulp toe.”

Coördinatoren

Wie ook hulp voor zichzelf en het gezin kan gebruiken, of vrijwilliger wil worden bij Home-Start (+), of meer informatie wenst, kan contact opnemen met een van de coördinatoren:

Deventer: homestart.deventer@humanitas.nl, Petri van Mulekom 06-13436093/Gigliola Spikker 06-35121850.

Zutphen: hs.zutphen@humanitas.nl, Maria Olde Monnikhof 06-83889594/Yvonne Scherjon 06-53549781.

Apeldoorn: hsplus.apeldoorn@humanitas.nl, Diana van de Pol 06-30390082.

Kijk voor meer informatie ook op www.home-start.nl of www.humanitas.nl