Zorg

Hoe stel je een zorgverzekering samen die echt bij jou past?

Iedereen die in Nederland achttien jaar of ouder is, moet over een zorgverzekering beschikken. Een zorgverzekering samenstellen hoeft niet ingewikkeld te zijn, mits je weet waar je op moet letten. Vandaar dat wij je graag laten zien welke stappen je moet zetten om een passende verzekering te kiezen die aansluit bij jouw zorgvraag. Het is namelijk beter om te kijken naar wat jij nodig hebt, dan naar wat jij aan maandpremie kunt betalen. Waarom dit verschil belangrijk is, zullen we je in dit artikel uitleggen.

De verplichte zorgverzekering

Een zorgverzekering is verplicht maar dat betekent niet dat je nergens uit kunt kiezen. Sterker nog; je hebt allerlei mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Ziek worden kun je niet inplannen, maar toch zijn er vele vormen van zorg die je wel kunt plannen. In dat geval is het goed om te weten of je zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten met de partijen waar jij zorg wilt gaan afnemen. Is dit het geval, dan kun je hier gewoon terecht. Wil jij zorg van een partij waar je verzekering geen contract mee heeft afgesloten, dan moet je kijken hoeveel procent van de zorgkosten vergoed worden. Hoe hoger je maandpremie, hoe hoger het percentage van de kosten dat wordt uitgekeerd. Wil jij dus een langdurige behandeling bij een niet-gecontracteerde partij nemen, dan is een uitgebreide verzekering aan te raden. Het idee van een verzekering is namelijk dat je hoge financiële kosten afkoopt door ze met zijn allen te dragen. Om die reden is het dus belangrijk om een zorgverzekering passend bij jou te kiezen zodat jij zelf niet voor alle kosten van je behandeling opdraait.

De aanvullende opties

Wanneer je eenmaal je basisverzekering gekozen hebt, is het tijd om te kijken of je je verzekering nog wilt uitbreiden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een tandartsverzekering aan je pakket toe te voegen. Met deze verzekering kun je de kosten van de behandeling bij je tandarts laten vergoeden. Hierdoor krijg jij de zorg die je nodig hebt, voor een bedrag dat slechts een heel klein deel van de kosten is die je zou moeten betalen wanneer je niet verzekerd was. Zo zijn er tal van aanvullende verzekeringen die je kunt kiezen. Het is ook altijd goed om aan het eind van het jaar even te kijken of de aanvullende opties van het afgelopen jaar ook nog nodig zijn voor het volgende jaar. Is dit niet het geval? Schrap ze dan zodat je weer kosten bespaart.

Hoe bekostig je je zorgverzekering?

Wanneer je moeite hebt om je zorgverzekering te financieren, dan kun je kijken of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming van de Nederlandse overheid voor mensen die het nodig hebben. Je kunt ook je eigen risico verhogen, dit is het bedrag dat je moet betalen wanneer je zorg afneemt. Door de max te verhogen, betaal je minder premie. Zorg er dan echter wel voor dat je een buffer achter de hand hebt.