Zorg

‘Chiropractische zorg openstellen als essentieel beroep’

Steeds meer patiënten smeken hun chiropractor om toch behandeld te kunnen worden. Door de lockdown zijn de praktijken van chiropractoren al een aantal weken gesloten. De patiënten laten weten dat het gebrek aan de essentiële zorg door een chiropractor leidt tot onhoudbaar pijnlijke situaties. Patiënten met rug- en nekklachten lijden door gebrek aan de behandeling door de chiropractor (soms ondragelijke) pijn en kunnen niet of nauwelijks functioneren.

In Nederland hebben 2 miljoen mensen last van rug- of nekpijn die door een chiropractor moet en kan worden behandeld. Die groep wordt nu de juiste zorg onthouden. Het probleem heeft zich de afgelopen maanden verergerd door het vele thuiswerken, gebrek aan beweging en de extra druk op specifieke beroepsgroepen zoals zorgmedewerkers. Veel verpleegkundigen maar ook medisch specialisten hebben de behandeling van een chiropractor meer dan ooit nodig om de pijn te verlichten en om te kunnen blijven functioneren in hun cruciale functies.

Gitte Tønner, MSc, voorzitter van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA): “De vele schrijnende verhalen van patiënten maken duidelijk dat chiropractoren een onmisbare schakel zijn in de zorgketen. Alternatieven zijn er immers beperkt en (als ze er al zijn) heftig: zware medicijnen en/of belastende operaties. Vooral niet goed voor de patiënt en ook niet goed voor de toch al overbelaste zorg. Daarom hebben wij een klemmend beroep gedaan op politiek Den Haag om ons in staat te stellen de cruciale zorg snel weer te leveren: kortom, onze praktijken moeten weer open. Hoe eerder, hoe beter! Onze praktijken voldoen aan alle hygiënemaatregelen om patiënten veilig te kunnen behandelen.”

Enorme fysieke belasting

Zo vertelt een patiënt: “Ik werk in het ziekenhuis als anesthesie-assistent in opleiding en daarnaast al jaren als verpleegkundige. Zoals u wellicht weet zijn wij gedurende de eerste Covid-periode volop ingezet op de IC, om daar te zorgen voor de doodzieke Covid-patiënten. Helaas heb ik, tijdens het opvangen van een vallende patiënt, vlak voor de Covid-uitbraak, een hernia opgelopen. Mede door de ongelooflijk goede zorg van mijn chiropractor, Gertjan van Koert, was ik aan het begin van de Covid-periode weer redelijk op de been. Maar toen kwam daar Covid… en werd de zorg van de chiropractor niet meer als noodzakelijke zorg gezien. Wat dus betekende dat ik het fysiek flink te verduren kreeg op de IC. Eindeloos veel diensten gewerkt, waarbij de fysieke belasting enorm was. Juist hierom was de zorg van mijn chiropractor onontbeerlijk! Er zijn dagen geweest dat ik strompelend over de IC liep omdat ik zo’n last van mijn rug had dat ik niet op mijn been kon staan. Ik werd door de huisarts verwezen naar de fysiotherapeut, omdat deze zorg wel als noodzakelijke zorg bestempeld werd. Maar ik had helemaal geen baat bij fysiotherapie! De enige behandeling die mij weer op de been kon helpen was de zorg van mijn chiropractor. Dit bleek ook wel, want toen de chiropractor eindelijk weer mocht gaan behandelen, ik na een paar behandelingen weer liep en was de pijn zoveel beter onder controle. Mijn rug had het immers zwaar te verduren gehad op de IC. En zoals bij u ook bekend zal zijn, worden wij inmiddels weer volop ingezet op de IC in deze tweede Covid-golf. Zorg die ik met alle liefde lever aan de Covid-patiënten. En omdat de zorg door chiropractoren ook tijdens deze tweede golf niet erkend wordt als noodzakelijke zorg, zeg ik: de zorg kan niet zonder de chiropractische zorg!”

Onverwachte bewegingen

Ook een verpleegkundige doet haar relaas: “Ik heb door mijn werk regelmatig last van rug- en nekklachten die ontstaan door lichamelijke belasting, vaak door onverwachte bewegingen. Middels chiropractie ben ik snel van deze klachten af, waardoor ik mijn werk kan blijven doen. Het is erg jammer dat door de lockdown deze zorg nu niet beschikbaar is voor mij en mijn collega’s. Want binnen mijn beroepsgroep wordt veel gebruik gemaakt van chiropractie. Ik ben voorstander van het openstellen van chiropractische zorg als essentieel beroep, want zonder deze zorg lopen zorgmedewerkers zoals ik onnodig met lichamelijke klachten rond. Om onze beroepsgroep gezond aan het werk te houden zodat wij kunnen zorgen, is het ook van belang dat de chiropractor voor ons kan zorgen.”

Tenslotte nog een dringende oproep van een vrouw in blijde verwachting: “Ik ben zwanger en merkte dat ik bekkenklachten aan het ontwikkelen was. Ik ben door mijn chiropractor helemaal van mijn klacht af, echter groeit de buik door, waardoor de klachten aannemelijk terugkeren. Ik heb een lichamelijk zwaar, inspannend beroep, waarbij ik me afvraag of ik het vol ga houden als ik mijn chiropractor niet mag zien de komende weken.”