Zorg

Alsnog een nieuwe heup

Orthopedisch chirurg Rob Jansen is gespecialiseerd in onder meer rug- en beenklachten.

“Tijdens een fietstochtje met zijn vrouw voelde meneer Tromp (70) steken in zijn lies. Na de gebruikelijke koffiestop waren de steken nauwelijks minder geworden. Ook in de dagen daarna bleef hij met lopen pijn in zijn linkerheup houden. Vier jaar geleden was hij lelijk gevallen en had daarbij zijn heup gebroken. In overleg met de traumachirurg heeft hij destijds gekozen voor het vastzetten van zijn gebroken heupkop. Hij vond zichzelf nog te jong en te vitaal voor een nieuwe heup. Het herstel ging ook vlotjes. De breuk was goed geheeld. Hij kon zich daarom niet voorstellen dat er nu toch iets met zijn heup aan de hand was.

De röntgenfoto wijst helaas anders uit. Er is duidelijk slijtage te zien. Dat zie je wel vaker na een breuk ontstaan. De heup is ook iets ingezakt, wat de pijn bij het lopen en fietsen verklaart. Wie rond zijn 65e zijn heup breekt, staat voor een dilemma. De botdichtheid kan op die leeftijd nog prima in orde zijn, maar het risico is groot dat de breuk toch niet goed genoeg vastgroeit. Een nieuwe heup kan een betere optie zijn. Het materiaal waar protheses tegenwoordig van zijn gemaakt, is zo sterk en duurzaam dat een nieuwe heup 20 tot 25 jaar kan blijven functioneren. Dat vergemakkelijkt de keuze.

Het feit dat een nieuwe heup misschien wel zijn leven lang mee kan gaan, stelt meneer Tromp gerust. Het is vrij eenvoudig om de schroeven te verwijderen en daarna een nieuwe heup te plaatsen. Voordeel van een nieuwe heup is dat hij sneller herstelt omdat je vrijwel meteen de heup volledig kunt belasten. De eerste zes weken zal meneer Tromp met krukken moeten lopen, maar gezien zijn goede conditie kan hij daarna weer volop pijnvrij fietsen en wandelen.”

De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn schrijven op deze plek om de week een column. Voor meer info: www.gelreziekenhuizen.nl en www.gelresport.nl