Winacties

Tropische vlinders in alle kleuren te bewonderen

ZUTPHEN – In de tropische vlindertuin op het terrein de Kaardebol in Zutphen vliegt een bonte mengeling van vlinders. De vlinders zijn afkomstig uit verschillende landen rond de evenaar. Ze hebben het duidelijk naar hun zin in de groene jungle die in de kas is aangelegd. Hier kun je met het hele gezin heerlijk rondkijken en de vlinders van heel dichtbij zien.

Vijvers zorgen ervoor dat er een tropisch klimaat heerst met de juiste luchtvochtigheid. Maar de vijvers bieden ook plaats aan verschillende bijzondere planten zoals waterlelies en de heilige lotus. De enorme bladeren, zo groot als olifantsoren, zijn van de Taro, een knolgewas dat in de tropen gebruikt wordt zoals wij aardappels gebruiken. Als je door de tuin dwaalt kom je veel meer van dit soort planten tegen: rijst, koffie, thee, sinaasappel, banaan, mungbonen (taugé) gember en yam.

Gek op rottend fruit
In de kas staan verschillende bloeiende struiken om de vlinders te voorzien van nectar. Als aanvulling op deze voedselbron worden dagelijks verse bloemen uit de tuinen van de Kaardebol geplukt. De boeketten zitten regelmatig vol met vlinders die zich tegoed doen aan deze nectarbronnen. De boeketten vormen een prachtig decor om de vlinders te fotograferen. Behalve bloemen worden voor de vlinders ook bananen en andere vruchten neergelegd. Er zijn veel vlinders die graag op rottend fruit zitten om de sappen op te zuigen, net als onze eigen atalanta’s.

De vlinders komen als pop bij de vlindertuin aan. Ze worden gekweekt in landen zoals Kenia, Uganda, Suriname, Costa Rica, de Filipijnen en Thailand. Vaak zijn deze kwekerijen onderdeel van natuurbeschermingsprogramma’s die boeren in de nabijheid van reservaten de gelegenheid bieden een extra inkomen te verdienen. Daarmee is het bijvoorbeeld niet meer nodig is om (in het reservaat) hout te kappen voor de verkoop van houtskool. Op deze manier dragen we een steentje bij aan de bescherming van natuurgebieden in verschillende landen.

Van eitje tot vlinder
Natuurlijk vinden de vlinders in de vlindertuin ook voldoende waardplanten zodat ze zich ook bij ons kunnen voortplanten. Van de oranje passiebloemvlinders, de Afrikaanse parelmoervlinders, verschillende soorten pages en de uilvlinders vind je de rupsen op hun eigen waardplanten. Je kunt zo dus alle stadia van de ontwikkeling van eitje tot vlinder ontdekken.

Onze gidsen helpen je graag om ze te vinden, want dat valt nog niet mee, omdat ze soms erg goed gecamoufleerd zijn. Bij je bezoek aan de vlindertuin krijg je een zoekkaart mee zodat je veel vlinders op naam kunt brengen. Op het terrein de Kaardebol zijn verschillende tuinen te vinden, waaronder de voorbeeldtuin van Ecocare hovenier Loek Gorris  en Erve Eme, met een Middeleeuwse boerderij.

Vlindertuin de Kas (de Kaardebol) is te vinden aan Harenbergweg 1, Zutphen. De openingstijden zijn van woensdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 16.00 en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek die kans willen maken op gratis toegangsbewijzen voor de vlindertuin, kunnen uiterlijk dinsdag 25 juli 15.00 uur een mail sturen naar: redactie@stedendriehoek.net. De winnaars krijgen per mail bericht.