Winacties

Peter Pan vliegt door Orpheus

APELDOORN – Van dinsdag 26 tot en met vrijdag 29 november voert het ASK-theater negen keer een bewerkte versie van de familiemusical Peter Pan in Schouwburg Orpheus uit. Voor de eigentijdse musical worden allerlei special effects gebruikt. Zo gaan de acteurs abseilen, schermen en zelfs vliegen.

Het is zaterdagochtend, wanneer ik bij het ASK-theater langs ga om kennis te maken met de gezichten achter deze musical. In de oefenruimte staan de acteurs met elkaar te schermen op een boot die speciaal voor deze musical is gemaakt. “De boot is zo gevormd dat het net lijkt of het publiek erop zit”, vertelt regisseur Christian Kluft, die in eerdere versies Kapitein Haak en Peter Pan speelde. “Het is weer een heel ander stuk dan Koning Arthur, dat we vorig jaar opvoerden. Er is beleving op het podium en in de zaal. Er is genoeg spektakel; je zult je niet snel vervelen.” Het vliegen wordt ondersteund door de brandweermannen Gerband Winterman, Richard Vissen, Rob Elizen, Tonnie van Schaik en Martin de Zeeuw. “Zij sturen en houden de acteurs in de lucht.”

Peter Pan was de eerste echte musical die het ASK-theater opvoerde. Dit jaar wordt de hoofdrol gespeeld door Muriëlle Mulder, een vrouw in een mannenrol dus. Hoe ze dat vindt? “Heel gaaf. Ik heb het stuk in 2003 gezien, toen was Christiaan mijn meester. Het was wel een droom van mij om mee te spelen in dit stuk. Vorig jaar ben ik – voor het eerst sinds de basisschool! – weer een keer komen kijken bij het ASK-theater en dit jaar heb ik de gok gewaagd en auditie gedaan.” Muriëlle transformeerde het laatste jaar naar Peter Pan. Hoe zij dat deed? “Ik heb naar de kinderen en eerdere versies van de musical gekeken. Ook heb ik tips van de jongens gekregen en heb ik met Christiaan geoefend.” De regisseur vult aan: “Wist je dat Peter Pan oorspronkelijk geschreven was voor vrouwen? De muziek is op een kind met hoge stem geschreven.”

Dit jaar vervult Dennis Grefhorst, die vorig jaar koning Arthur speelde, de rol van kapitein Haak. “Ik mag eindelijk gemeen zijn”, grapt hij. “Ik doe dit jaar voor de zeventiende keer mee en het blijft leuk om te doen. In het verleden heb ik een van de zoekgeraakte jongens gespeeld, vader Liefje en nu kapitein Haak. De gemenerik spelen vind ik leuker dan Peter Pan. Kapitein Haak heeft namelijk veel meer lagen: hij is niet alleen gemeen, maar ook heel bang. Het is een uitdagende rol.”

Lezersactie
Lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek maken kans op kaarten voor de musical. Mail hiervoor uiterlijk vrijdag 22 november 17.00 uur naar winactie@stedendriehoek.nl.