Winacties

‘Iedere uitvoering Carmina Burana is een avontuur’

APELDOORN – Op zaterdag 11 november wordt in de Grote Kerk aan de Loolaan te Apeldoorn het meesterwerk Carmina Burana uitgevoerd door het International Symphony Orchestra Lviv en The New Romanian Choir, onder leiding van dirigent Raymond Janssen (zie foto). Het gezelschap bestaat uit maar liefst 135 zeer begaafde en gepassioneerde musici van INSO uit Lviv en het koor van de Staatsphilharmonie Banatul uit Timisoara.

“Carmina Burana is een populair werk dat een groot publiek trekt”, vertelt dirigent Raymond Janssen. “Maar het is wel een complex werk. We spelen het om de twee à drie jaar in verschillende steden. Apeldoorn is natuurlijk een van onze favoriete plaatsen.” De vraag naar dit muziekstuk blijft groot. “Het is een van de klassieke werken. We hebben er een mooi programma omheen gemaakt voor een fantastisch avondje uit.”

Iedere uitvoering is een avontuur, vindt Janssen. “Het kan alle kanten op. Dit hangt af van het publiek, van de dag.” De dirigent vindt het fantastisch om mensen een mooie avond te bezorgen, maar ook om mooie muziek in stand te houden. “Muziek verbindt musici onderling en het publiek. Mensen uit verschillende culturen komen samen door muziek.”

Carmina Burana is een scenische cantate voor sopraan, tenor, bariton, groot koor en orkest, speciaal geschreven voor een uitgebreide sectie bijzondere slagwerkinstrumenten. Zowel de teksten als de uitzonderlijke orkestratie van de Carmina Burana zijn uiterst interessant en rijk aan humor. Het eerste deel van de compositie, genaamd ‘In de Lente’, bestaat uit liefdesliederen, het tweede deel ‘In de Taverne’ uit drank- en gokliederen en het derde deel ‘In de hof der liefde’ uit liederen over de zinnelijke liefde. Het geheel wordt voorafgegaan en besloten door een hymne aan Fortuna, de godin van het lot, namelijk ‘O Fortuna’.

Rad van Fortuin
De componist Carl Orff beeldt het leven uit als een soort Rad van Fortuin. Motto van het stuk is: ‘Soms heb je geluk, maar de dag erna kun je alweer helemaal in de put zitten. Het is daarom belangrijk volop te genieten van de momenten van intens geluk, want het duurt vaak maar even’. “We streven ergens naar”, legt Janssen uit. “Dan behaal je de top, maar het lukt niet om daar te blijven. Je bent weer beneden en klimt weer omhoog. Het is een cyclus.” Janssen kan niet anders zeggen dan dat het motto waar is. “Geluk is een moment, dat je zo lang mogelijk vast probeert te houden.”

Actie

Lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek die kans willen maken op vrijkaarten voor de Carmina Burana in de Grote Kerk, kunnen uiterlijk maandag 6 november een mail sturen naar redactie@stedendriehoek.net. De winnaars krijgen per mail bericht.