Stedendriehoek

Wereld Vitiligodag: elf jaar na het overlijden van Michael Jackson

Op donderdag 25 juni is het elf jaar geleden dat Michael Jackson overleed. Dat de Amerikaanse popster vitiligo had, weet niet iedereen. Om mondiaal aandacht te vragen voor deze chronische pigmentaandoening, werd zijn sterfdag daarom uitgeroepen tot Wereld Vitiligodag.

Zoek via Google op de combinatie ‘vitiligo’ en ‘Michael Jackson’ en je stuit op honderdduizenden hits. Wereldwijd heeft circa 2 procent van de mensen deze huidstoornis, in Nederland zijn dit naar schatting 240.000 mensen. Vitiligo ontstaat door een fout in het afweersysteem, waarbij het lichaam de eigen pigmentcellen aanvalt. Zo ontstaan er witte plekken die in grootte en vorm verschillen. Ze kunnen op heel het lichaam voorkomen, of op een deel ervan; en ook haren die op witte plekken groeien worden vaak wit.

Michael Jackson (50) overleed op 25 juni 2009 aan een hartstilstand, veroorzaakt door een overdosis van de verdovende pijnstiller Propofol. Dat hij vitiligo had, dat wist hij al op veel jongere leeftijd. In een geruchtmakend televisie-interview vertelde hij in 1993 aan Oprah Winfrey dat zijn huid na Thriller begon te veranderen, een album dat hij in 1982 uitbracht. Toen de eerste witte vlekken verschenen was Jackson ongeveer 23 jaar oud. In het gesprek vertelde hij ook dat hij make-up gebruikte om zijn witte vlekken te verdoezelen.

Onzeker

De zichtbare (met name in het gezicht), maar ook minder in het oog springende witte plekken kunnen hen onzeker maken. Opgroeiende kinderen ondervinden soms dat ze worden gepest. Dan komt het voor dat iemand zich terugtrekt, bijvoorbeeld als vriendjes gaan zwemmen. Of mensen dragen shirts met lange mouwen of lange broeken tijdens warme dagen; of ze camoufleren hun vlekken met make-up. Sommigen hopen dat weer pigment terugkeert met bijvoorbeeld een tijdrovende lichttherapie of na een bepaald type huidtransplantatie.

Rolmodellen

Toch kiest niet iedereen voor aanpassen. Het lukt ze te zijn wie ze zijn, (juist) dankzij de witte plekken. Het Amerikaanse fotomodel Winnie Harlow (zie foto) is een voorbeeld van zo’n rolmodel, zij zocht de schijnwerpers bewust op. Ook in ons land laten steeds meer mensen hun vitiligo zien.