Stedendriehoek

Wekelijkse column door Renske Kruitbosch: KATTENLUIK-DOWN

U heeft geluk dat er een column is deze week, want ik ben druk. Ik ben bezig mijn kat uit te leggen wat het basisprincipe van veganisme is. U vindt dat gek? Ik niet. Volgens ecoloog Chris Smit moet Poekie levenslang huisarrest krijgen. Poes mag niet meer naar buiten. Ze vreten veel te veel vogels op. Dus kattenbazen zijn strafbaar als ze hun poezelewoepje naar buiten laten. Gelukkig kun je vanuit de gevangenis prima een column schrijven – dus ik maak me nog niet druk. Living on the edge!

En terwijl ik de kat kikkererwten sta te voeren, start ik ook een petitie tegen auto’s. Die rijden namelijk egels kapot. Fietsers zijn slecht voor de slakken en wandelaars trappen padden dood. Alle mensen huisarrest! Het gaat veel te hard. Een tweede lockdown, voor de natuur.

Dan kunnen we eens nadenken over échte stappen voor het milieu. De steden groener. Minder auto’s. Nog zoiets achterlijks: mensen die in de auto naar de sportschool gaan! Pak eens wat vaker de fiets! Worden er ook geen egels doodgejaagd. En terwijl iedereen huisarrest heeft gaan we nadenken over wat duurzamer kan. Hoe we elkaar beter kunnen helpen. We plakken groenstrips tegen de flatgebouwen en helpen de bijen een handje.

Dat gelul op internet ook. De één weet het allemaal nog beter dan de ander. Over corona, 5G en zwarte piet. Hou je snavel en doé iets. Heb een beetje respect voor elkaar en kom in actie. Wees niet de kat die de vogels opvreet, wees Poekie die een vlinder vangt. Of mag ik dat ook niet zeggen? Vlindervereniging de Vrolijke Vlinder weer op m’n dak. Ook niet goed! We willen sneller internet, maar geen 5G. We willen mooie vogels maar geen vogelpoep. Poekie maar geen prooi. Fit zijn maar niet fietsen.

Laatst kwam er een vriendin uit Amsterdam op bezoek. Fanatiek en vegan. Ze hoefde van alles bijna niks. We zaten naast het kippenhok en ze zat zich kapot te staren op de haan. Of ‘ie ook gauw een eitje zou leggen? Vroeg ze.

Poekie kauwt op kikkererwten en ik timmer het kattenluikje af. ‘Dit is omdat je af en toe een mus uit de lucht hebt gehengeld,’ fluister ik.
Poekie zucht. Voor altijd in lockdown. Niet eens een anderhalvemeterregel.

Renske Kruitbosch is schrijver, columnist en heeft een eigen communicatiebureau, waar zij concepten ontwikkelt en communicatiestrategieën bedenkt en uitvoert. Daarnaast schrijft zij teksten, en gedichten, bedenkt ze slogans en schrijft ze speeches. Haar motto: mensen zijn gek en humor redt alles. www.renskekruitbosch.nl