Stedendriehoek

Wat kun je doen om iemand in rouw op afstand te troosten?

Als iemand die dichtbij je staat een dierbare verliest, wil je graag wat voor diegene betekenen. Je gaat bij hem of haar langs om je steun te betuigen en om te laten weten dat je ervoor openstaat om over het verlies te praten. Maar wat als de persoon die je graag wilt troosten ver weg woont? Of misschien is er wel een andere reden waardoor je niet persoonlijk langs kunt gaan, zoals de huidige coronacrisis. Iemand in rouw troosten op afstand voelt misschien minder persoonlijk aan, maar gelukkig hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Wij lichten een aantal voorbeelden van troosten op afstand toe die toch heel persoonlijk zijn.

  1. Zelf een kaart ontwerpen en opsturen

Je kent ze wel, van die condoleancekaartjes met een mooie quote en/of afbeelding van een bloem erop. Vaak staat er in de standaard ontworpen kaart ook al een tekst geschreven, zoals ‘heel veel sterkte met het verlies’. Je kunt ze in diverse kleuren en formaten vinden in de winkel of natuurlijk online bestellen en laten opsturen. Maar wist je dat je een condoleancekaart ook helemaal zelf kunt ontwerpen? Je kunt de kaart op maat laten maken of zelf samenstellen. Een zelfontworpen kaart met een zelfbedachte tekst maakt het allemaal toch net wat persoonlijker.

  1. Stuur een troostgeschenk

Naast een kaart kun je ook heel wat anders opsturen. Denk bijvoorbeeld aan een leuk troostgeschenk om even een glimlach op het gezicht van de persoon in rouw te toveren. Het hoeft helemaal niet zo groot of duur te zijn. Wordt hij of zij al blij van iets simpels als chocolade of bloemen? Stuur dan een lekkere chocoladereep of bloemen op met een kaartje. Natuurlijk zijn er nog ontelbaar andere leuke opties voor een leuk troostgeschenk dat je kunt opsturen.

  1. Pak de telefoon op

Deze optie is natuurlijk erg voor de hand liggend, maar niet geheel onbelangrijk om te benoemen in dit lijstje met voorbeelden om iemand in rouw te troosten op afstand. Als iemand een dierbare is verloren, heb je al gauw de neiging om bij diegene langs te gaan. Dat is heel normaal, je wilt diegene natuurlijk persoonlijk condoleren en bijstaan in deze moeilijke periode. Als dat niet kan is een telefoontje al zeer waardevol, ook al lijkt het niet zo. Je hoeft natuurlijk niet per se een heel gesprek aan te gaan, maar dat de persoon in rouw je stem hoort en weet dat je aan hem of haar denkt, kan al erg fijn zijn. Bel daarna ook regelmatig om te vragen hoe het met hem of haar gaat. Dat wordt vaak erg gewaardeerd.

  1. Of schrijf een brief…

In plaats van een kleurrijke kaart met afbeeldingen of een troostgeschenk kun je het ook simpel en toch heel persoonlijk houden door een brief te schrijven en dit op te sturen, handgeschreven of getypt. ‘Waarom zou je een brief schrijven?’ denk je nu wellicht. Het is en blijft altijd wel moeilijk om te bedenken wat je tegen iemand kunt zeggen die net een dierbare verloren is. Je hebt het gevoel dat je wel iets móet zeggen, maar wat? En daardoor stel je het misschien uit om de telefoon op te pakken. Een goed alternatief is het schrijven van een brief. De meeste vinden het immers fijner om hun gevoelens op papier te uiten en daar is helemaal niks mis mee. Doe waar jij je het beste bij voelt. In de brief kun je op jouw eigen manier jouw medeleven betuigen.

  1. Maak een videoboodschap

Je kunt er ook voor kiezen om net een stapje verder te gaan en een videoboodschap op te nemen, waarin je bijvoorbeeld vertelt hoe jammer je het vindt dat je diegene niet persoonlijk kunt troosten. Je kunt bijvoorbeeld een brief voorlezen die je hebt geschreven of je spreekt direct vanuit je hart voor de camera. Het is een manier om je steun uit te drukken, op afstand, maar toch heel persoonlijk.

  1. Richt een online in memoriam op

Een andere manier om iemand in rouw te troosten, is door een online in memoriam op te richten. Dit is vooral een mooi idee als er veel vrienden, familie en kennissen in het buitenland wonen. Het kan steun bieden om mooie herinneringen aan de overledene met elkaar te delen en samen te brengen op een respectvolle, persoonlijke en unieke plek. MOMENT.online biedt deze plek aan. Het is een persoonlijke manier om op afstand toch nog samen te komen. Een online in memoriam sluit daarnaast goed aan bij een afscheid op afstand, zodat alle nabestaanden, dichtbij of ver weg, onderdeel uit kunnen maken van het afscheid.

Vanuit een goed hart

Je hebt het vast al eens gehoord: ‘Het zijn de kleinste dingen die de grootste betekenis hebben’. Ook troost kun je vinden in de kleine dingen. Of je nou kort belt, een klein berichtje achterlaat op social media of een kaartje opstuurt, je doet het allemaal vanuit een goed hart en het liefst verzacht je daarmee de pijn van de ander. Troosten op afstand is dan wel anders dan bij diegene langsgaan voor een warme knuffel, maar het kan tegenwoordig gelukkig net zo persoonlijk, warm en liefdevol zijn.