Stedendriehoek

W³ bij Galerie De Aventurijn in Epe

Van 1 april tot en met 9 mei kun je de het werk van de veelzijdige kunstzinnige familie in Galerie De Aventurijn komen bewonderen.

Eef Wezenberg is glaskunstenaar. Rond zijn 50e is hij zich gaan richten op architectuur en vormgeving en vergaarde hij zelf een omvangrijke glascollectie. Op een van zijn reizen naar Tsjechië werd hij uitgedaagd zelf iets te ontwerpen. Vanaf dat moment ontwerpt hij geometrische figuren die in Tsjechië worden gemaakt.  Met name op de tetraëder, een soort piramide van gelijkzijdige driehoeken, is veel van zijn werk gebaseerd. Het materiaal waarmee hij werkt is optisch kristal, een zeer hoogwaardige vorm van glas met een hoge helderheid, waardoor de lichteffecten maximaal zijn.

Monique Wezenberg is de dochter van Eef. Ze woonde twee jaar in China waar zij haar voorliefde voor parels en halfedelstenen heeft uitgebouwd. Nu reist ze regelmatig naar China en Thailand om daar sieraden te laten maken en in te kopen. “Je vindt daar prachtige materialen als zoetwaterparels, kristallen en halfedelstenen. De materialen zijn tijdloos en je kunt ze eindeloos combineren met andere natuurlijke materialen.” Inmiddels heeft zij in China verschillende workshops gevolgd en is ze nu de diverse knooptechnieken zelf meester.

Paul Wezenberg is de broer van Eef. Hij rondde in 1975 zijn studie architectonische vormgeving aan de Rietveldacademie af, met een onderzoek naar De Stijl-beweging; hij heeft onder meer les gehad van Jan Rietveld. Hij heeft intussen een grote collectie opgebouwd van zowel gebonden als vrije kunsten, waarbij de nadruk ligt op het modernisme en futurisme. Daarnaast maakt Paul in verloren uurtjes geometrische composities, deels als reliëfs. De werken reflecteren het optimisme van de avant-garde in de jaren ‘20 en het minimalisme en structuralisme van de jaren ‘60. In het afgelopen jaar heeft hij  veel collages op karton gemaakt, soms versneden in lange stroken om er verticale composities mee te maken. Zulke verticale composities heeft hij ook gemaakt in gekleurde stroken perspex, of gekleurde stroken mdf. Momenteel werkt hij ook met gekleurd transparant kunststof waarmee hij geometrische composities maakt. Paul werkt momenteel als beeldend kunstenaar en probeert met zijn werk de problematiek van de geometrische abstractie te vangen, welke enerzijds kan berusten op louter toeval en anderzijds op de wiskundige universele ordening met haar tijdloze wetmatigheden.

De tentoonstelling is op afspraak te bezoeken (in verband met de coronamaatregelen). Bel of mail voor het maken van een afspraak: 0578 – 610500 of info@aventurijnglasgalerie.nl.  Voor meer info: www.aventurijnglasgalerie.nl. De galerie is helaas niet rolstoeltoegankelijk.