Stedendriehoek

Versoepeling coronavirus: alleen wordt weer iets meer samen

STEDENDRIEHOEK – Vanaf 1 juni worden de maatregelen tegen het coronavirus opnieuw versoepeld. Althans, zolang het virus onder controle blijft. Ook krijgt het Nederlandse testbeleid per juni een keerpunt. Vanaf die datum kan namelijk iedereen met corona-achtige klachten worden getest. Deze week volgt een publiekscampagne waarin een speciaal telefoonnummer wordt verspreid. Via dit nummer kan een afspraak worden gemaakt bij de GGD. De eerste tests zullen op 1 juni, Tweede Pinksterdag, worden afgenomen, volgens de GGD.

De GGD laat weten dat testen alleen zin heeft bij concrete klachten. De meest voorkomende coronaklachten zijn: koorts of een koortsig gevoel, hoesten zonder slijm, slijm ophoesten, moeheid, moeilijk of snel ademen bij bijvoorbeeld lopen, keelpijn, verkoudheid, spierpijn en gewrichtspijn, hoofdpijn en pijn in de borstkas.

Per juni is er voldoende testcapaciteit om dagelijks 30.000 testen af te nemen. Dit aantal is volgens het RIVM voldoende om iedereen met klachten te kunnen testen. Er wordt van uitgegaan dat tussen de 2 en 8 procent van de testen positief zal zijn. Na een positieve test volgt een bron- en contactonderzoek, dit aantal zal tussen de 600 en 2400 per dag liggen.

Tweede golf in het najaar voorkomen

Het testen van iedereen met klachten moet het mogelijk maken om sneller te sturen op nieuwe besmettingen. De overheid wil daarom dat mensen zich bij klachten zo snel mogelijk melden voor een test. Wie klachten krijgt is immers gemiddeld een week eerder al besmet. Nieuwe brandhaarden moeten zo snel in beeld komen. Dit beleid is erop gericht om een tweede coronagolf in het najaar te voorkomen. In omringende landen als Frankrijk en Duitsland is dit al het geval, waardoor onder andere scholen en ondernemingen in Frankrijk weer stil zijn gelegd.

Maatregelen die blijven gelden

Wat voor iedereen blijft gelden zijn de maatregelen die al langere tijd staan: was vaak je handen. Gebruik papieren zakdoeken en gooi deze direct na gebruik weg. Heb je geen zakdoek, hoest en nies dan in de binnenkant van je elleboog. Schud geen handen. Houd 1,5 meter afstand (twee armlengtes) van anderen. Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid zijn extra voorzichtig. Werk zoveel mogelijk thuis. Blijf thuis bij verkoudheidsklachten. En wat de meest belangrijke (nieuwe) maatregel is: vermijd drukte, dus ga weg als je geen 1,5 meter afstand tot anderen kunt houden.

Vooral deze laatste maatregel blijkt in de praktijk op dit moment nog niet mee te vallen. Zowel in Apeldoorn als Deventer was het afgelopen weekend zo druk op straat dat in Apeldoorn mensen uit het centrum werden geweerd en in Deventer de markt werd gestopt.

Versoepelingen per 1 juni

Veel mensen kunnen niet wachten tot het 1 juni is. Buiten mogen groepen weer bij elkaar komen, waarbij ze wel 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn, mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel. Ook hier geldt de 1,5 meter afstand tot elkaar. Voor thuis blijft het dringende advies om voor bezoekers 1,5 meter afstand aan te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon.

Horecaondernemers mogen vanaf 1 juni 12.00 uur weer open, onder voorwaarden. Er mogen maximaal 30 gasten komen (dus exclusief personeel). Gasten moeten reserveren. Personen uit een huishouden mogen bij elkaar zitten, net als twee personen die samen komen. Voor de rest wordt er 1,5 meter afstand gehouden. Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden, behalve mensen uit hetzelfde huishouden of als 2 mensen samen komen.

Het voortgezet onderwijs

Op 2 juni gaat het voortgezet onderwijs weer van start. Scholen moeten maatregelen hebben getroffen zodat er 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dus niet alle leerlingen kunnen tegelijk op school zijn. Ook het voortgezet speciaal onderwijs gaat per 2 juni open. Ook hier nemen scholen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dit vraagt om maatwerk en zal in dit type onderwijs niet altijd mogelijk zijn. Op 8 juni gaat het basisonderwijs weer volledig open, tenzij dan blijkt dat dit niet verantwoord is. De buitenschoolse opvang volgt het onderwijs. Ook hier openen de deuren weer per 8 juni. Op 15 juni gaan het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs (hbo en universiteiten) weer beperkt starten met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling.

Openbaar vervoer

Per juni hervat de NS de reguliere dienstregeling. Waar mogelijk wordt er 1,5 meter afstand gehouden en omdat dit in de treinen niet zal lukken is daar verplicht een (eigen gemaakt) mondkapje te dragen. Dit geldt ook voor bus, tram en metro.

Verpleeghuizen laten weer mondjesmaat bezoek toe

Als het virus onder controle blijft wordt de bezoekregeling voor verpleeghuizen landelijk aangepast. Op dit moment is er een tehuis per GGD-regio waar wordt getest met het toelaten van bezoek, onder voorwaarden.

Bronnen: RIVM en GGD