Stedendriehoek

Verdachte huidplekjes? Medische app nu kosteloos beschikbaar

Het aantal diagnoses van kanker is sinds het uitbreken van de coronapandemie sterk gedaald. Vermoedelijk uit angst voor besmetting stellen mensen hun bezoek aan de huisarts uit. De daling doet zich voor bij alle kankerdiagnoses, maar is het grootst bij huidkanker. In de afgelopen maanden is het aantal nieuwe huidkankerdiagnoses teruggevallen tot meer dan vijftig procent van het normale aantal; hierbij zijn basaalcelcarcinomen, de meest voorkomende vorm van huidkanker, niet eens meegeteld. Dermatologen vrezen voor een stuwmeer van kwaadaardige huidtumoren. Een medische app kan de zorg ontlasten: SkinVision biedt patiënten de mogelijkheid om zelf verdachte plekjes op de huid te checken. De app, een klasse-1 medisch instrument met een CE-markering, wordt tot en met juli kosteloos beschikbaar gesteld voor alle Nederlanders.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Veel huisartsen worstelen echter met het diagnosticeren van verdachte plekjes. Ze hebben gemiddeld slechts twee weken dermatologie in hun opleiding gekregen. Meer dan de helft van de huisartsen geeft aan behoefte te hebben aan meer kennis over (pre)maligne huidafwijkingen. Wanneer over enkele maanden alsnog een stroom van nieuwe huidkankerpatiënten zich meldt, wordt efficiënte inrichting van de zorg belangrijker dan ooit.

Melanoom

Nog altijd mijdt een op de vijf patiënten met klachten de huisarts, bleek vorige week uit onderzoek van de Patiëntenfederatie. Bijvoorbeeld bij plekjes op de huid die langzaam veranderen, denken ze dat ze daarmee wel even kunnen wachten. Martijn Meijs, dermatoloog bij het BovenIJ ziekenhuis, zag het totale aantal doorverwijzingen naar dermatologie zelfs terugvallen naar 12 procent van het gebruikelijke volume. “Wij maken ons ernstig zorgen over de onzichtbare en onbereikbare groep patiënten met verdachte huidplekjes. Een verdacht huidplekje geeft niet direct klachten, maar zeker als het om een verdenking van melanoom gaat, willen we deze patiënten snel zien.” Melanoom is de meest agressieve en potentieel levensbedreigende vorm van huidkanker. Onderzoek toont aan dat wanneer behandeling van stadium 1 melanoom slechts vier maanden later start, het risico op overlijden met maar liefst 41 procent toeneemt.

Algoritme

SkinVision is ontwikkelaar van de gelijknamige medische app voor het controleren van de huid. Met de app kunnen mensen thuis verdachte huidplekken fotograferen met hun smartphone. De foto’s worden beoordeeld door een algoritme. Binnen dertig seconden weet de gebruiker of er een verhoogd risico is en krijgt hij/zij advies over eventuele vervolgstappen. ”Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in westerse landen. En het aantal patiënten groeit snel. Technologie kan de barrières die een vroege opsporing van huidkanker in de weg staan, wegnemen en patiënten op het juiste moment naar een arts brengen. Daar werken wij aan”, zegt Erik de Heus, CEO van SkinVision. ”Om de zorg te ontlasten, stellen wij de app tot en met juli kosteloos ter beschikking voor heel Nederland.”

Gerustgesteld

SkinVision is betrouwbaar, blijkt ook uit onderzoek van het Erasmus MC. Het algoritme heeft een sensitiviteit van 95 procent in het herkennen van tekenen van huidkanker. Van de gebruikers van de app wordt zo’n tachtig procent direct gerustgesteld: er is (nu) niets aan de hand. Ongeveer twintig procent krijgt de melding dat zij verhoogd risico lopen en krijgt advies over aanbevolen vervolgstappen. Dat kan zijn de plek te monitoren en na enkele maanden een nieuwe foto te maken, dan wel een bezoek aan de dokter te brengen. Huisartsen en dermatologen zien de groep patiënten met verhoogd risico graag, zodat ze hun tijdig de juiste zorg kunnen bieden. Het is overigens ook in deze tijd volkomen veilig om naar de dermatoloog te gaan.

Meer informatie op www.skinvision.com/nl.