Stedendriehoek

Uw orthopedisch chirurg: verfijnde techniek voor teenafwijkingen

Orthopedisch chirurg Pieter Bullens is gespecialiseerd in ondermeer voet- en enkelchirurgie.

“Op latere leeftijd kan er vergroeiing van de tenen ontstaan of verergeren. De oorzaken zijn heel divers: van platvoeten tot te krappe schoenen of hoge hakken. Vergroeide tenen kunnen heel pijnlijk zijn. Het wordt steeds lastiger om schoenen te vinden die nog wel fijn zitten. Vaak ben je aangewezen op speciaal orthopedisch schoeisel met een extra hoge en stevige neus. Mevrouw van Rijswijk (64) heeft altijd al klauwtenen gehad. Bij het ouder worden werden ze stijver en pijnlijker. Uiteindelijk gingen sommige tenen over elkaar heen groeien. Geen enkele schoen past haar nog, maar orthopedische schoenen vermijdt ze liever zo lang mogelijk.

Ze is via haar huisarts doorverwezen naar onze voet- en enkelpoli in Gelre Sport, onderdeel van Gelre Ziekenhuizen. Op deze poli worden patiënten onderzocht door zowel de orthopedisch chirurg als de podotherapeut. Samen overleggen we welke behandeling het best is. Bij geringe afwijkingen is een aangepaste zool vaak voldoende. Bij grotere teenafwijkingen als klauw-, hamer- en vergroeide tenen, opereren wij al enige tijd via heel kleine sneetjes. Dat voorkomt grote wonden en het geneest ook mooier en aanzienklijk sneller. Een enorme winst voor de patiënt. Ook mevrouw Van Rijswijk komt voor deze operatie in aanmerking.

Ik leg uit hoe ik te werk zal gaan. Door een klein sneetje breng ik een tandartsfrees in, waarmee ik zeer gericht kan werken. De voet ligt tijdens de operatie op een röntgentoestel, zodat ik alles exact kan zien. Bij klauwtenen snijd ik de buigpees door en zet ze weer keurig in het gelid. Tenen kunnen goed zonder buigpees. Alleen de grote teen heeft hem nodig voor het afzetten van de voet. Gelukkig is de grote teen meestal geen klauwteen. Bij mevrouw Van Rijswijk zijn haar grote tenen wel enigszins scheefgegroeid. Met de frees kan ik een wigje uit het bot halen, waardoor ik haar grote tenen weer in de goede stand  kan zetten. Na de operatie mag je meteen lopen op een speciale verbandpantoffel. De voeten zullen de eerste weken gevoelig en opgezwollen zijn, dat is bij voet- en enkeloperaties helaas onvermijdelijk. Als de zwelling is weggetrokken, is het resultaat een wereld van verschil. Je kunt weer zonder pijn in goede, normale schoenen lopen.”

De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn schrijven op deze plek om de week een column. www.orthopedie-apeldoorn.nl en www.gelresport.nl