Stedendriehoek

Uw orthopedisch chirurg: speciale schouderpoli biedt onderzoek en uitslag binnen één bezoek

Orthopedisch chirurg Daan ter Keurs is gespecialiseerd in ondermeer arthroscopische chirurgie en sporttraumatologie.

“Om mensen met schouderklachten zo goed en effectief mogelijk te helpen, hebben we in Gelre Apeldoorn een speciale schouderpoli. Binnen één afspraak krijgen patiënten zowel een gedegen onderzoek als een gericht behandelplan. Op de schouderpoli werken we nauw samen met gespecialiseerde schouderfysiotherapeuten uit het ziekenhuis. Na de verwijzing door de huisarts zien zij de patiënt als eerste.

De fysiotherapeut doet een lichamelijk onderzoek en maakt meteen een echo, om die later met mij te bespreken. Samen komen we tot een behandelplan op maat, dat we de patiënt meteen kunnen voorleggen. Een operatieve ingreep is lang niet altijd nodig, vaak kunnen patiënten eerst thuis met hun eigen fysiotherapeut en een goed revalidatieplan aan de slag.

Mevrouw Derksen (37) kreeg twee jaar geleden ook het advies om eerst intensief met haar eigen sport- en schouderfysiotherapeut te trainen. Ze had last van haar lange bicepspees. Na elke tennispartij had ze pijn in haar rechterschouder. Dat zie je wel vaker bij sporten waar je bovenhands moet werpen of slaan. Door die herhaalde krachtsexplosie kan de lange bicepspees bij de aanhechting op de schouderkom beschadigd raken. Die klacht kun je in het begin goed verhelpen met gerichte spieroefeningen en een verbeterde tennistechniek.

Mevrouw Derksen heeft haar service verbeterd en goed geoefend met haar fysiotherapeut. Even leek het beter te gaan, maar de laatste maanden kan ze geen wedstrijden meer spelen. Dit keer doen we een MRI om beter in de schouder te kunnen kijken. Het onderzoek laat zien dat de lange bicepspees bij de aanhechting flink is gescheurd. Zodanig, dat ik samen met mevrouw Derksen besluit tot een operatie. Het gaat om een kijkoperatie waarbij ik de pees weer vastzet. Een relatief kleine ingreep waar mevrouw Derksen snel van zal herstellen. Ze moet er wel rekening mee houden dat ze na de operatie haar arm zes weken in een mitella moet houden. Daarna is het belangrijk om te oefenen met een schouderfysiotherapeut. Uiteindelijk wil ze natuurlijk weer heel graag de baan op. Pijnvrij dit keer en dat gaat haar zeker lukken.”

De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. Voor meer info: www.orthopedie-apeldoorn.nl & www.gelresport.nl