Stedendriehoek

Uw orthopedisch chirurg: Gebroken sleutelbeen

Orthopedisch chirurg Maarten Röling is ondermeer gespecialiseerd in de gewrichten van het onderlichaam en de orthopedische traumatologie.

“In het weekend pakt Mark (38) graag zijn mountainbike om met een vaste groep vrienden een flinke rit te maken. Dit keer ging het mis. Waarschijnlijk was het een boomwortel waardoor hij zijn balans verloor en uit de bocht vloog. Zijn rechterschouder ving de grootste klap op. Daar voelde hij ook een stekende pijn. Een van zijn vrienden is huisarts en zei hem zijn arm goed te ondersteunen met zijn andere hand. Hij had waarschijnlijk zijn sleutelbeen gebroken. Met een ambulance arriveerde Mark in het ziekenhuis. Op de spoedeisende hulp werden zijn schaafwonden verzorgd en een foto van zijn schouder gemaakt. De huisarts had het juist gezien, zijn sleutelbeen was gebroken. Door de breuk was er inmiddels een behoorlijke bloeduitstorting ontstaan. Mark kreeg een speciale sling om zijn schouder te stabiliseren. Als na een paar dagen de bloeduitstorting was geslonken, kon hij terugkomen voor overleg met de orthopedisch chirurg.

In de meeste gevallen geneest een sleutelbeenbreuk vanzelf mits je zeker zes weken of langer rust in acht houdt. Dat is voor Mark heel lastig. Hij is eigen ondernemer en kan niet zolang wachten op herstel en daarbij zijn arm ontzien. In zijn geval kan een operatie een goede oplossing zijn. Tijdens de operatie zet ik het bot op de juiste plek heel stevig vast met een plaatje en schroeven. Dezelfde dag nog kun je naar huis en is de pijn die door de breuk veroorzaakt wordt, vrijwel verdwenen. Je voelt nog amper dat je sleutelbeen gebroken is. Dat is meteen de grote valkuil van deze operatie. Hoe stevig het plaatje met schroeven ook is, het bot moet nog wel genezen. Daar is tijd voor nodig. De normale, dagelijkse dingen zoals het huishouden, computerwerk en aankleden zijn geen probleem, maar je moet de eerste zes weken zeker niet teveel belasten. Dus eventjes niet mountainbiken, naar de sportschool of met zware dingen sjouwen. Tijdens ons gesprek merk ik dat Mark dit begrijpt en het zeker serieus zal nemen. Voor Mark is het belangrijk dat hij weer naar de zaak kan en achter de computer kan werken. Dat is mogelijk na een operatie. Een operatie heeft alleen wel meer risico’s dan niet opereren. Mark begrijpt dit en hij wil toch graag geopereerd worden. We spreken een datum af voor een operatie in dagopname. De operatie verloopt zonder complicaties. Een paar uur later loopt hij alweer het ziekenhuis uit. Blij dat hij weer voorzichtig aan het werk kan en al minder pijn voelt. Hij blijft onder controle op de polikliniek om de genezing van de breuk in de gaten te houden. “

De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. Voor info: www.gelreziekenhuizen.nl of www.gelresport.nl