Stedendriehoek

Twintig miljoen mensen in actie op World Cleanup Day

Op zaterdag 19 september is het weer zover: World Cleanup Day. Op deze grootste, wereldwijde opruimactie van het jaar gaan ruim 180 landen samen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon.

Plastic Soup Foundation en Stichting Nederland Schoon zijn een intensieve samenwerking aangegaan in de organisatie van World Cleanup Day op zaterdag 19 september. World Cleanup Day is een jaarlijkse, wereldwijde burgeractie om het probleem van zwerfvuil aan te pakken door het organiseren van opruimacties. Doel is om met 5% van de wereldbevolking in 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt te geven.

Structurele oplossingen

Plastic Soup Foundation, de initiator in Nederland, heeft – naast het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil – als doel om waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt te verkrijgen. Inzicht in soort, locatie én de herkomst van het zwerfvuil is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Hiervoor wordt gebruik van de Litterati-app gestimuleerd, die eenvoudig is te downloaden.

Stichting Nederland Schoon beschikt over ruime ervaring en kennis op het gebied van het mobiliseren van burgers voor opschoonacties én biedt kennis en ervaring ter voorkoming van zwerfafval. Zij werkt veel samen met en voor gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties. Jaarlijks organiseert Stichting Nederland Schoon de Landelijke Opschoondag op de derde zaterdag in maart. In 2020 is deze opgeschort, wegens COVID-19 maatregelen.

Waardevolle informatie

Het partnership brengt kennis en ervaring samen, waardoor World Cleanup Day tot een nog groter succes gemaakt kan worden. Beide partijen spannen zich in om nog meer mensen mee te laten doen en stimuleren daarbij gebruik van de Litterati-app. Nederland wordt nóg schoner en er wordt meer informatie vergaard. Hiermee wordt wetenschappelijk onderzoek verder gebracht en kunnen oplossingen worden doorontwikkeld voor en door bedrijven, burgers en gemeenten. “Ons doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil! En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen”, aldus de organisatie.

Samen maken we het verschil

Elk jaar worden er op World Cleanup Day gigantische hoeveelheden afval uit het milieu gehaald. “Vorig jaar is er in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii door 20 miljoen vrijwilligers opgeruimd. Een ongekend succes! De (plastic)vervuiling staat wereldwijd hoog op de agenda en dat is helaas nodig; de productie van plastic neemt nog elk jaar toe en daarvan belandt een aanzienlijk deel in onze rivieren en zeeën. Daarom roepen we heel Nederland op om de handen uit de mouwen te steken. Samen kunnen we namelijk écht iets doen tegen de plasticsoep! Doe jij ook mee? Bekijk op de website www.worldcleanupday.nl/welke opruimacties er in jouw buurt al zijn opgezet of zet zelf een opruimactie op de kaart.”

Help mee met afvalonderzoek

Waar wordt het meest opgeruimd? Wie is het fanatiekst en wat voor soort afval wordt het vaakst gevonden? Met de Litterati-app kunnen we dat op World Cleanup Day heel precies in kaart brengen! Door zwerfafval te registreren, kunnen we de bronnen van het probleem identificeren, de producenten ermee confronteren en dichter bij structurele oplossingen komen. Doe ook mee met het afvalonderzoek en draag bij aan een toekomst zonder zwerfafval!”

Voor meer informatie, zie de website www.worldcleanupday.nl.