Stedendriehoek

Thuis oefenen voor het verkeersexamen

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft speciaal voor alle kinderen van groep 7 en hun ouders een oefensite samengesteld om het verkeersexamen thuis voor te bereiden. Dit kan via het oefenexamen en de examenquiz. Er kan nog een week worden geoefend. Op 29, 30 en 31 maart 2021 vindt het VVN Theoretisch Verkeersexamen plaats.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Veilig Verkeer Nederland roept kinderen van groep 7 en hun ouders op om het theoretisch verkeersexamen te oefenen, om in de verkeersexamen-week eind maart goed voor de dag te komen. Geheel in de sfeer van het examen zijn er drie oefenexamens beschikbaar. Het is leuk om te doen en het wordt natuurlijk spannend wanneer kinderen hun ouders uitdagen door samen de verkeers-examenquiz te doen. Voor de meeste ouders is het al een eeuwigheid geleden dat zij voor het laatst verkeersles hadden. In 2020 was er door de coronacrisis een grote omslag naar thuisonderwijs en werden deze oefenexamens 424.186 keer gemaakt.

Lastige verkeersbegrippen eenvoudig kunnen toepassen
Tijdens het oefenen komen op een speelse manier allerlei handige tips aan de orde. Verkeersborden hebben niet zomaar een vorm en een kleur. Juist aan de vorm, de kleur en het teken in het midden zie je wat je moet doen. Abstracte begrippen voor kinderen zoals voorrang en voorgaan worden met behulp van tekeningen en filmpjes verduidelijkt zodat het duidelijk is wat je moet doen wanneer je de borden tegenkomt. Hele praktische en herkenbare onderwerpen zoals oversteken, grote voertuigen in het verkeer en het meenemen van bagage op de fiets komen aan de orde. Wanneer een fiets een veilige fiets is wordt aan de hand van een leerzaam filmpje uitgelegd. Ook het veilig fietsen in een groep komt aan de orde. En natuurlijk hoe je ervoor zorgt dat je je niet laat afleiden in het verkeer. Dat is nog best een uitdaging met die hele handige smartphone die er consequent op uit is om de aandacht te trekken.

Relevante links voor het VVN Theoretisch Verkeersexamen:
https://examen.vvn.nl
https://examen.vvn.nl/oefenen
https://examenquiz.vvn.nl
https://examen.vvn.nl/verkeerskennis