Stedendriehoek

Stadsrondleidingen in de regio

STEDENDRIEHOEK – Stadsrondleidingen leveren vaak bijzondere ervaringen op. Oude straatjes, bijzondere gebouwen, fraaie parken en een schat aan informatie passeren de revue. U kunt de wandelingen maken met of zonder gids. Met gids komt u echter veel meer te weten dan in uw uppie.

Apeldoorn

In Apeldoorn zijn niet alleen de parken, maar ook de wijken prima om te wandelen.

De binnenstad van Apeldoorn is ook vanwege haar rijke geschiedenis bijzonder. Het centrum is rijk aan Jugendstil-gevels en -details. Deze kunststroming wordt Art Nouveau genoemd en was ontzettend populair in de periode 1890-1914.

Tijdens de Apeldoorn 1900 stadswandeling maak je kennis met het 19e-eeuwse Apeldoorn. Het verhaal over deze boeiende periode wordt in een notendop verteld. Je loopt langs het erfgoed van de florerende stad en krijgt een beeld van haar rijke verleden. Het is een wandeling van ongeveer 3 kilometer en is gratis te downloaden via www.apeldoorn-binnenstad.nl

Het Apeldoorns Gidsen Collectief verzorgt elke zondagmiddag een stadswandeling door het centrum van Apeldoorn en de Parken. Je maakt kennis met de geschiedenis en de architectuur van Apeldoorn. Leuk voor bezoekers, maar zeker ook voor de inwoners die de stad nog niet goed kennen. Ook de relatie met het Oranjehuis komt aan de orde.

Elke zondagmiddag tot en met oktober, in juli en augustus ook op woensdagmiddag. Vertrekpunt is het Raadhuisplein, om 14.00 uur, tijdsduur 1,5 uur. De kosten bedragen €4,-voor volwassenen en €2,- voor kinderen. Aanmelden onder 8 personen niet nodig.

De nieuwe wandelroutes ‘Apeldoorn te Voet’ verbinden de stations van Apeldoorn met het buitengebied. Zo geniet je al wandelend van Apeldoornse natuur en cultuur. Samen vormen de wandelroutes een goed bewegwijzerd netwerk met een totale lengte van rond de 100 kilometer. In beide richtingen gemarkeerd met pijlen; elke route heeft een eigen kleur. Kijk voor alle routes op www.wandelnet.nl

Deventer

Wandelen in een Hanzestad is heel bijzonder. Maak kennis met middeleeuwse straatjes en steegjes in het oude handelshart van de stad, het Bergkwartier. Of een boeiende wandeling langs de topstukken van het Noordenbergkwartier, onder andere de Grote- of Lebuïnuskerk en het oudste stenen huis van Nederland. Alle stadswandelingen zijn verkrijgbaar bij de VVV Deventer.

Elke dinsdag tot en met zondagmiddag organiseert de VVV in samenwerking met het Gilde Deventer voor individuele bezoekers en toeristen een stadswandeling onder leiding van ervaren gidsen. Aanvang 13.30 uur, prijs € 4,- per  persoon. Start bij VVV Deventer, Brink 89. Reserveren is mogelijk via 0570-710120.

Zutphen

De Gilde Gidsen in Zutphen laten graag de mooie plekjes en monumentale gebouwen van Hanzestad Zutphen zien, zoals middeleeuwse vestingwerken, kerken en huizen. Ook vertelt de gids graag over de bezienswaardigheden en verrast de bezoekers met historische verhalen. Wist u dat Zutphen in zijn eeuwenoude centrum de meeste middeleeuwse monumenten heeft van Nederland? Ook na of voor een wandeling kunt u zich uitstekend vermaken in Zutphen. Er zijn leuke winkeltjes, galerieën en er is volop horeca met terrassen. Informatie via de VVV Zutphen aan de Houtmarkt 75, telefoon 0575-844538.