Sport

Zeg je Brazilië, dan zeg je samba!

Van 23 september tot en met 15 oktober wordt in Nederland (Apeldoorn, Arnhem en Rotterdam) en Polen het WK volleybal voor vrouwen gespeeld. Met 24 deelnemende landen van vijf continenten is het een van de grootste sportevenementen ooit in ons land gehouden. In Nieuwsblad Stedendriehoek blikken we wekelijks vooruit op het sportspektakel.

Aan vreugde geen gebrek op een volleybalveld, waar gescoorde punten vrolijk worden gevierd. Door sommigen nog iets intenser dan anderen. Wanneer je de Braziliaanse volleybalsters in actie ziet, kun je zelf niet rustig op je stoel blijven zitten. Zeg je Brazilië, dan zeg je samba (volleybal). Het swingt aan alle kanten.

In poule D van het WK is Brazilië toch wel de favoriet, al moet de kracht van Japan en China niet worden onderschat. Colombia, Argentinië en Tsjechië zijn met alle respect toch de mindere goden in de groep. Hoewel de meest in het oog springende gloriedagen van het Braziliaanse vrouwenteam al weer van een paar jaar terug dateren, is de Zuid-Amerikaanse ploeg nooit echt weggeweest uit de wereldtop.

Dipje
Brazilië won het Olympische goud in Beijing (2008) en Londen (2012), maar niet in Rio de Janeiro, toen uitschakeling in de kwartfinales tegen de latere olympisch kampioen China het land toch een beetje in rouw dompelde. Als je van een dipje moet spreken, dan was dat te midden van de magere jaren, want ook op het WK in 2018 in Japan sneuvelde Brazilië vroeg (tweede ronde) in het toernooi. Maar kort daarna richtte de grootmacht zich weer op, met het zilver op Spelen van Tokio als nieuw hoogtepunt. In de Volleybal Nations League (VNL) deze zomer boog Brazilië pas in de finale het hoofd voor Italië. Tot de selectie van 25 speelsters voor de VNL behoorden slechts zes speelsters die er ook in Tokio bij waren. Bondscoach Jose ‘Zé Roberto’ Guimaraes is aan het vernieuwen en veel talent klopt aan de deur.

Routiniers
Een van de overgebleven routiniers is Ana Carolina ‘Carol’ da Silva (31, zie foto), de partner van de Nederlandse international Anne Buijs. “Andere topteams hebben veel talent én spelers die in hun eentje een wedstrijd kunnen winnen, maar voor ons zal het altijd om teamwork gaan. Wat ons sterk maakt is dat we als team spelen, hard trainen en ons goed voorbereiden”, aldus Carol. Toch heeft ook Brazilië speelsters die individuele prijzen winnen. Gabriela Guimarães, kortweg Gabi en spelend voor de Turkse club VakifBank, werd onlangs nog verkozen tot beste speelster in de Europese Champions League. Maar ook de 28-jarige aanvalster hamert vooral op de teamprestatie. “In Tokio hebben we de kracht van het team laten zien en dat zullen we ook op het WK moeten doen. Daar is niet één favoriet. Ik durf de halve finales niet te voorspellen. We zullen verrassingen gaan zien.”

Meer informatie over het WK volleybal 2022 voor vrouwen vindt men op www.volleybal.nl/wkvolleybal