Sport

Welke sport ga jij beoefenen deze maand?

STEDENDRIEHOEK – De tweede editie van de kalender Uniek Sporten van de Maand van Uniek Sporten regio Stedendriehoek is klaar en is in oktober verspreid bij deelnemende sportaanbieders, scholen voor speciaal onderwijs, zorginstanties en zorgprofessionals en andere openbare of buurtontmoetingscentra in Apeldoorn, Brummen, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen. 

Elke gemeente heeft een eigen kalender, waarop zowel lokaal sportaanbod als aanbod in de buurtgemeenten voor sporters met een beperking staat. Middels QR-codes kan alle informatie over het sportaanbod moeiteloos worden gevonden. De campagne Uniek Sporten van de Maand loopt van oktober 2021 tot en met juni 2022. In de winter en het voorjaar 2022 verschijnen nieuwe edities van de kalender.  

Unieke Sport van de maand oktober: Balsporten 
In de regio Stedendriehoek worden door de deelnemende sportaanbieders diverse balsporten aangeboden zoals bijvoorbeeld rolstoelbasketbal, (kinder)hockey, (G-)voetbal en korfbal. Deze balsporten worden in oktober ‘in het spotlicht’ gezet. Middels sociale media-berichten (www.facebook/unieksportengelderland) en belevingsvideo’s van Uniek Sporten Stedendriehoek kunnen sporters vooraf al volop kennismaken met de verschillende sporten. Waarom is de sport zo leuk, wat is het voor een vereniging, wie zijn de trainers en wat zijn de faciliteiten van de vereniging of club, het komt allemaal aan bod. Hiermee wordt voor sporters met een beperking de drempel om naar een sportclub of vereniging te gaan in veel gevallen veel lager gemaakt.

Unieke Sport van de maand november: Dansen
In de regio Stedendriehoek worden door de deelnemende sportaanbieders diverse soorten dans aangeboden, zoals bijvoorbeeld bewegen op muziek, breakdance en dansen. Deze soorten dans worden in november onder de aandacht gebract. Middels sociale media-berichten (www.facebook/unieksportengelderland) en belevingsvideo’s van Uniek Sporten Stedendriehoek kunnen sporters vooraf al volop kennismaken met de verschillende sporten.

Alle mensen met een lichamelijke, verstandelijke, auditieve, visuele en mentale beperking kunnen zich aanmelden bij de deelnemende sportaanbieders die vermeld staan op de kalender en vervolgens meedoen met de reguliere trainingen. En mocht de gewenste sport niet lokaal georganiseerd zijn, dan is er vast wel een alternatief te vinden in een van de omliggende gemeenten.

Ambitie Uniek Sporten Stedendriehoek
De Stedendriehoek heeft de ambitie om iedereen met een beperking binnen deze regio te laten sporten en bewegen als ieder ander. Hiervoor werkt een team van buurtsportcoaches en regiocoach aangepast sporten nauw samen met de sport, zorg, onderwijs, overheid en ondersteunende organisaties.

De verspreiding van de kalender wordt verzorgd door de lokale buurtsportcoaches aangepast sporten. Wie graag de kalender van de gemeente wil ontvangen, kan contact opnemen met Remke Halma, via e-mail: apeldoorn@unieksporten.nl Een digitale versie kan ook worden aangevraagd.