Sport

‘Totaalplaatje Go Ahead Eagles trekt me enorm aan’

In navolging van de IJslandse aanwinst Willum Willumsson heeft Go Ahead Eagles nóg een Scandinavische speler vastgelegd. De Noorse aanvaller Oliver Edvardsen (23) komt over van Stabæk IF en signeerde een verbintenis voor drie jaar.

Onlangs maakte Edvardsen voor het eerst kennis met De Adelaarshorst. Een eerste kennismaking met Nederland was het echter allerminst. Via haar werk leerde zijn moeder jaren geleden Nederlandse vrienden kennen die in Apeldoorn woonachtig zijn. “In mijn jeugd ben ik een aantal keer mee geweest toen we daar op bezoek gingen”, vertelt Edvardsen. “Inmiddels is dat voor mij alweer een jaar of tien geleden, maar het is grappig om te beseffen dat er aardig wat fans van Go Ahead Eagles in Apeldoorn wonen.”

Open minded
Wel is zijn komst naar Go Ahead Eagles het eerste buitenlandse voetbalavontuur voor Edvardsen. “In Noorwegen woonde ik al enige tijd op mezelf, maar het is voor het eerst dat ik in het buitenland op mezelf ben aangewezen. Nieuw land, nieuwe taal, nieuwe mensen. Maar mijn indruk van Nederlanders is dat ze open minded zijn en graag contact leggen met andere mensen, dus ik verwacht dat ik snel mijn draai zal vinden.”
Ook óp het voetbalveld verwacht Edvardsen zich snel aan Nederland aan te kunnen passen. “Voetbal over de grond”, schetst hij het beeld dat hij heeft van de Nederlandse speelstijl. “Het is het type voetbal dat ook Stabæk graag speelt. Dat ligt me beter dan het fysieke krachtvoetbal dat de nodige andere teams in Noorwegen hanteren. Er is me bovendien verteld dat Go Ahead Eagles een echte volksclub is, een familieclub, een club met een lange historie. Dat totaalplaatje trekt me enorm aan.”

Betere versie
Edvardsen heeft inmiddels afscheid genomen van de fans van Stabæk IF: “Ondanks dat we afgelopen seizoen zijn gedegradeerd, heb ik tweeënhalf jaar lang een mooie tijd gehad met de spelers, staf en fans van Stabæk. Aan de ene kant is het lastig om de club nu halverwege het seizoen te moeten verlaten. Aan de andere kant zou het mij verbazen als Stabæk er niet in slaagt om promotie naar de hoogste Noorse voetbaldivisie af te dwingen. We staan momenteel na veertien gespeelde wedstrijden op een tweede plaats achter koploper Brann Bergen.”
Bij Go Ahead Eagles zal handhaving de hoofddoelstelling van het seizoen zijn. Edvardsen: “Mijn persoonlijke doel is om me in Nederland verder te ontwikkelen en een betere versie van mezelf te worden. Maar samen in de Eredivisie blijven, is en blijft natuurlijk het grootste doel van de club, het team en de supporters. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.”
Dynamische speler
Paul Bosvelt geeft aan dat Go Ahead Eagles al geruime tijd met Oliver Edvardsen in gesprek was. “We zijn dan ook erg blij dat het uiteindelijk gelukt is om hem naar Go Ahead Eagles te halen”, zegt de technisch manager. “Oliver is een dynamische speler die op meerdere aanvallende posities uit de voeten kan. Hij is snel, beweeglijk en kan goed tussen de linies spelen.”
Fotografie: Henny Meyerink