Sport

Student-topsporters zetten zich in voor goede doel

Acht studenten van de hogeschool Saxion zetten zich in voor stichting ALS. Zij gaan de strijd aan tegen de kilometers en willen aandacht vragen voor de ernstige ziekte.

De heren komen allemaal uit de topsportwereld en volgen dezelfde studierichting op het Saxion te Deventer. Voor de opleiding commerciële economie en sportmarketing hadden zij zich willen inzetten om dit voorjaar een mooi fietsevenement neer te zetten voor honderden deelnemers. Deze had plaats moeten vinden in Nijverdal en was al enkele jaren bekend onder de naam Slag om Nijverdal of Ride4aSmile. Echter gooide covid roet in het eten en hebben de mannen er een streep door moeten zetten. Samen met de begeleiding op school is niettemin alsnog besloten om wel in actie te komen.

Mountainbiker Demiz Hebing (zie foto): “We leven natuurlijk nog steeds in een raar jaar en daarmee dus ook een heel ander wedstrijdseizoen dan we gewend waren. Het is continu wachten tot de eerste race zal beginnen, maar die laat vooralsnog op zich wachten. Mede hierdoor komt er wel ruimte vrij voor andere dingen, bijvoorbeeld een zware tocht afleggen en daarmee geld binnenhalen voor een goed doel.”

Elfstedentocht

Er is door de heren gekozen om de Elfstedentocht te gaan rijden: een echte Hollandse klassieker en iedereen die de naam ziet zal meteen weten dat het niet iets is wat je zomaar even doet. Ze zullen een afstand afleggen van 200 kilometer en starten en finishen in Leeuwarden. Onderweg zullen ze langs de vele wateren rijden en langs bekende plekken, waaronder bijvoorbeeld het bruggetje van Bartlehiem.

Onderling hebben de jongens – Demiz Hebing (mountainbiker), Frits Biesterbos (mountainbiker), Lars van Ark (mountainbiker), Lars Loohuis (wielrenner), Stijn van Lohuizen (wielrenner), Tim Hoogkamer (schaatser), Robin Dijk (BMX) en Stijn Jansen (triatleet) – de taken al verdeeld. Een aantal van hen gaat de hele tocht rijden en de rest zal zorgen voor de juiste promotie en verzorging van de renners die onderweg zijn.

Wie het team wil steunen en natuurlijk vooral de stichting ALS, kan een kijkje nemen op hun teampagina en hier een donatie doen: friesland.alsacties.nl/team/ride4asmile