Sport

Rudi Lubbers – de meest ongewone sportheld van Nederland

Wie kent Rudi Lubbers nog? De voormalige Nederlandse bokskampioen is ondertussen 75 jaar geworden. Bokskampioen en Nederland in één zin is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend maar Rudi Lubbers is een echte legende. Achtmaal werd hij kampioen in ons land en hij ging zelfs het gevecht aan met die andere bokslegende: Muhammad Ali. Na zijn bokscarrière raakte hij echter aan lager wal met een absoluut dieptepunt een veroordeling voor drugssmokkel. Nadien leidde hij een zwerversbestaan in Bulgarije tot hij daar in 2019 ‘gered’ werd. Tegenwoordig woont Lubbers in een aanleunwoning in Amsterdam. Het ongewone verhaal van een grote kampioen. 

Wereldberoemd in de jaren zestig
Als je nu zou wedden op boksen zou je voorkeur waarschijnlijk gaan naar namen als Tyson Fury of Canelo Alvarez. De kans dat je je euro’s zou inzetten op een Nederlandse bokser is vrij klein. Je zou zelfs moeite moeten doen om er één te vinden. Dat was wel even anders in de jaren zestig toen de naam Rudi Lubbers bij iedereen over de tong ging. Acht keer was hij kampioen van Nederland en in 1964 verdedigde hij de eer van ons land op de Olympische Spelen in Tokio. Hij werd er toen in de eerste ronde al uitgeschakeld maar vier jaar later probeerde hij het opnieuw in Mexico-Stad en haalde er de kwartfinales in het zwaargewicht (tot 91 kilo). 

Bokskamp tegen Muhammad Ali
Het hoogtepunt van zijn carrière was het bokskamp tegen Muhammad Ali. Dat vond plaats op 20 oktober 1973 in Jakarta. Dat hij mocht boksen tegen Ali was al een grote eer maar Lubbers slaagde erin twaalf ronden overeind te blijven. Winnen deed hij niet, hij kon geen betere punten scoren dan Ali maar memorabel was het gevecht wel. Niemand had verwacht dat Lubbers de zesde ronde zou halen en Ali noemde het gevecht smalend een ‘quick, million dollar fight’. Achteraf hing hij uitgepunt in de touwen. Nederland stond op zijn kop en was apetrots om zo’n kampioen als Lubbers in huis te hebben.   

Aan lager wal
In 1981 hing hij zijn bokshandschoenen aan de haak. Vijf jaar later arresteerde de Portugese politie hem voor drugssmokkel. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en drie maanden. Lubbers heeft steeds beweerd onschuldig te zijn. Na zijn straf uitgezeten te hebben, trok hij naar Bulgarije. Het werd stil rond de voormalige bokskampioen tot een reportageploeg van Andere Tijden Sport in 2019 naar Rudi Lubbers op zoek ging en hem met zijn partner Ria en hun straathonden aantrof in een Volkswagenbusje. Daarmee zwierven ze rond nadat ze uit hun huis waren gezet. 

Nederland in de bres
Nederland was in shock na het zien van de reportage. Dat de bokskampioen die zoveel gepresteerd had voor hun land zo’n sjofel bestaan moest leiden vonden veel landgenoten niet kunnen. Het stel werd snel naar Nederland gebracht en kreeg de aanleunwoning in Amsterdam. De stichting Rudi Lubbers After Sport zorgt ervoor dat ze financieel niets te kort komen. Momenteel bekommert Lubbers zich over zijn zorgbehoevende vrouw en is hij regelmatig te gast op boksgala’s en goededoelenacties.