Sport

Regionale hardloopevenementen al afgelast of nog aan zijden draadje

Foto: Midwinter Marathon/Rob Voss

Foto: Midwinter Marathon/Rob Voss

Foto: Midwinter Marathon/Rob Voss

Foto: Midwinter Marathon/Rob Voss

Wind, kou, vorst, ijs, sneeuw… nog nooit hield iets de Midwinter Marathon tegen in het 47-jarig bestaan. Maar het lukte het coronavirus; de 48e editie die begin februari op de agenda stond gaat niet door. Geen duizenden lopers over de Loolaan, geen uitzinnige menigte langs de kant van het gevarieerde parcours. Verplaatsen naar het najaar is organisatorisch niet haalbaar, waarop is besloten het evenement weer op 4, 5 en 6 februari 2022 te laten plaatsvinden.

Wie gaat er nou een marathon in de winter houden? Dit was in de jaren 70 een veelgehoorde uitspraak. De Midwinter deed het. En het bleek een daverend succes. Maar met het stilliggen van alle evenementen ontkomt ook de populaire Veluwse loop niet aan het coronavirus.

“Volgend jaar zijn we er weer”, vertelt Frans Mulderij namens de organisatie. “Wij hebben nauwlettend de berichtgeving van het RIVM in de gaten gehouden. In oktober verschenen er al donkere wolken over het doorgaan van ons evenement en op 10 december hebben wij definitief een streep gezet door de organisatie van de editie 2021. Gelukkig hadden wij met al onze leveranciers goede afspraken kunnen maken, zodat wij geen onnodige kosten hebben gemaakt.”

De vooruitzichten voor een groot evenement als de Midwinter waren heel 2020 al niet gunstig. Daarom had de organisatie een alternatief plan klaar. “Een loopevent met een beperkt aantal deelnemers en zonder publiek. Het gaf ons als organisatie energie om daarmee bezig te zijn, want je wilt de lopers niet teleurstellen. Maar veiligheid staat altijd voorop; voor de vrijwilligers, voor de lopers en voor het publiek en ook dit kleinschalige event kon uiteraard geen doorgang vinden.”

“We hebben nu even een soort vakantie om volgend jaar weer met een spetterend event te komen. De data zijn al bekend, dat zijn 4, 5 en 6 februari. Op 14 oktober om 20.00 uur start de inschrijving, dus je merkt, hoewel we nu even een vakantie hebben – iets wat we gewoonlijk nauwelijks kennen – zijn wij alweer enthousiast over de komende editie!”

IJsselloop mogelijk verplaatst naar het najaar

Ook de bekende IJsselloop in Deventer ziet dit voorjaar – opnieuw – de editie in het water vallen. Zowel afgelopen jaar als dit jaar kan de loop niet doorgaan. Maar mogelijk wijkt de organisatie van de IJsselloop voor de 15e editie uit naar het najaar van 2021. Hierover wordt voor 1 april een beslissing genomen. “Een editie in april is uitgesloten gezien de coronamaatregelen, want de veiligheid en gezondheid van de lopers, toeschouwers, vrijwilligers en andere betrokkenen staan bij ons altijd voorop”, reageert voorzitter Erick van Zijl van de IJsselloop op de website. “Er zijn nu te veel onzekerheden om in april een hardloopevenement met 7000 lopers en meer dan 10.000 toeschouwers op een verantwoorde manier te kunnen organiseren. Met een nieuwe datum dit najaar krijgen we hopelijk wel de gelegenheid om een succesvolle en veilige jubileumeditie van de IJsselloop door te laten gaan. Daar hopen we in ieder geval op en als organisatie zullen we er met onze vrijwilligers alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen.”

Creatieve mogelijkheden

De Hanzeloop in Zutphen staat voor 16 mei op de hardloopkalender. Op de website staat op dit moment nog dat de inschrijving opent op 1 maart. Wat het coronavirus op dat moment voor ons in petto heeft is nog een verrassing, maar de afgelopen tijd is al gebleken dat Hanzesport creatieve oplossingen biedt voor de lopers als een evenement niet door kan gaan. Zo werd de traditionele Oliebollenloop omgetoverd tot een zelf uit te voeren loop, waarbij de lopers alleen of met zijn tweeën de loop konden uitvoeren en op die manier toch ‘tegen elkaar’ liepen. Het bestuur van de Hanzeloop heeft laten weten op dit moment in afwachting te zijn wat de maatregelen in mei toestaan of juist niet en daar naar te handelen.