Sport

ONZE leeuwinnen hebben het geflikt

Het zijn tijgers, onze leeuwinnen. Ze hebben gevochten tot het einde en ze flikten het! ONZE leeuwinnen zijn Europees kampioen. De leeuwen van ons landje kregen het niet voor elkaar. Oranje wegen, oranje huizen, rood-wit-blauwe vlaggen…niets hielp de mannen. Zelfs niet om de voorronden door te komen.
Leeuwinnen hebben dat niet nodig. Oranje leeuwinnen helemaal niet. Met een afgeladen stadion vol enthousiaste fans…uiteraard gehuld in oranje…hanteerden zij een eigen tactiek. De tactiek die voetballen heet. Geen gepiep en gezanik, maar voetballen tot je erbij neervalt. En val je, dan sta je meteen weer op. Dat is voetbal. Dat zijn onze leeuwinnen.

De Denen trapten om 17.00 uur af. Na zeven minuten speeltijd mist Kika van Es de bal en raakt een Deens been. Een strafschop tegen betekent een doelpunt tegen. Wat! Daar maken de oranje dames korte metten mee. Drie minuten later zorgt Miedema voor de 1-1. Zo, we zijn er weer. En omdat het lekker is om de rust met een voorsprong in te gaan, rammen we er aan het einde van de eerste speelhelft nog even een doelpunt in. Denken we, want nu is het feestje voor Nederland van korte duur. Middenvelder Harder gunt ons onze voorsprong niet en zorgt met de 2-2 ervoor dat de Denen ook weer een sprankje hoop krijgen. Maar wij weten natuurlijk beter; niemand verslaat onze leeuwinnen, na wat zij ons hebben laten zien de afgelopen weken.

Een muur voor Deens doel, na de rust in de 51e minuut, houdt ons dus ook niet tegen. Spitse zorgt ervoor dat wij ons feestje al gaan vieren. 3-2. Feest, leeuwinnen, Europees kampioen. Terwijl Marco van Basten en Louis van Gaal toekijken vanaf de kant, staat bondscoach Wiegman, eh… leeuwin Wiegman natuurlijk, langs het veld. Ze houdt haar meiden scherp. Nog tien minuten volhouden; de Denen er niet langs laten. Of nog even een goal maken, dat voelt ook lekker. Miedema houdt het hoofd koel. 4-2! Wij zijn Europees kampioen! Voor het eerst in de historie! Tranen bij Wiegman, kippenvel bij het publiek. De meiden hebben het geflikt. Met een 4-2 overwinning tegen de Denen mogen onze dames zich Europees kampioen noemen. We moeten alleen nog heel even wachten op het fluitje.

En dan klinkt het. Het geluid dat zo vaak ergernis oproept van een overtreding of buitenspel, maar nu…het geliefde toontje dat WIJ nu echt kampioen zijn! Ja wij. Onze dames. Nu wel… Damesvoetbal wordt vaak uitgekotst. Het zou slap zijn, vrouwen kunnen niet voetballen. Onze leeuwinnen hebben ons wakker geschut. Nou heren…alsjeblieft!