Sport

Juste Mulder (10) maakt indruk met NK-winst in Spa-Francorchamps

Het kartseizoen 2022 zou eigenlijk een leerjaar moeten worden voor Juste Mulder, maar het 10-jarige karttalent uit Apeldoorn ging er bij de tweede ronde van het Nederlandse kampioenschap op de kartbaan van Spa-Francorchamps al direct met de dagoverwinning vandoor. Na zijn Nederlandse titel in de Parolin Rocky klasse heeft de karter van Altios Racing de overstap gemaakt naar de snellere Mini Junior TM klasse. En met succes, want ook in die klasse laat hij zijn snelheid zien.

Bij de eerste wedstrijd in Eindhoven eindigde Juste al op de vijfde plaats in het dagklassement en was hij de beste nieuwkomer in de Mini Junior TM klasse. Onder de rook van het Formule 1-circuit van Spa ging het nog een stuk beter. “Ik vind het een leuke klasse, het gaat een stuk sneller dan de Parolin Rocky”, vertelt Juste na het ophalen van zijn beker. “Het gaat tot nu toe heel goed in de Mini. Niet alleen in het NK, maar ook in de IAME Benelux Series en de clubraces in Venray en Strijen.”

Juste beleeft goede herinneringen aan de kartbaan van Spa, waar hij vorig jaar op sensationele wijze Nederlands kampioen werd. “Ik vind Spa een hele leuke baan. Ik weet niet zo goed waarom, maar dit is een baan waar ik goed kan rijden. Het leukste gedeelte vind ik de eerste twee bochten en de chicane voor het opkomen van het rechte stuk is ook leuk. De chicane is wel lastig, want als je een fout maakt, kun je zo de muur in gaan.” Dat deed Juste niet, want vanaf de trainingen en de kwalificatie was hij de snelste. Met een tijd van 48.737 liet hij de concurrentie ruim achter zich. “Het ging gewoon heel goed. Net als de eerste en de tweede race. In die races behield ik de leiding na de start en heb ik de race van start tot finish aan kop gelegen. In de laatste race had ik een hele slechte start. Ik ging te laat op het gas en zakte van P1 naar P9, maar ik heb me nog teruggevochten naar de zesde plaats. Gelukkig was dat genoeg voor de dagoverwinning. Na de finish was ik heel blij.”

Vader Gerard Mulder, die met sponsor Altios alle NK-deelnemers had verrast met een helmtas, had een overwinning in de tweede race van het seizoen zeker niet verwacht. “Super gaaf. We hadden dit jaar ingeschat op een plaats in de top 15. Dit zou een tussenjaar worden met veel trainen, oefenen en meters maken. Als we dan op een gegeven moment richting de top 10 konden gaan, zouden we daar blij mee zijn, maar het gaat gewoon heel goed. Ook bij de vorig race in Eindhoven al. Top 15 hebben we inmiddels al bijgesteld naar top 5.”

“We rijden nu met een kart waar je zelf veel kunt afstellen, dat kenden we nog niet”, legt Mulder uit. “Tijdens de laatste race in Eindhoven kwamen we erachter wat we beter hadden kunnen doen. Voor die race was het te laat, maar daardoor konden we wel vol vertrouwen naar Spa toe. Vrijdag en zaterdag hebben we gemerkt dat we er tijdens de trainingen al goed bijzaten en ook tijdens de races ging het super. De Mini-klasse bevalt hem wel. Bij de clubraces in Strijen en Venray ging hij al met een beker naar huis en bij de IAME Benelux Series reed hij knap naar de achtste plaats.”
Ongeveer ieder weekend is Juste op de kartbaan te vinden. “Het is heel leuk om veel te rijden. Daar word je beter van.” En dat is precies wat het racetalent in Spa-Francorchamps liet zien.