Sport

Hoogstaand deelnemersveld meerkamp opent atletiekmaand

door Ivo van Haaren 

APELDOORN – Met een uitstekend bezet NK meerkamp wordt atletiekmaand februari afgetrapt. Bijna iedereen die iets voorstelt op meerkampgebied is in Apeldoorn aanwezig. Emma Oosterwegel begint bij de vrouwen als favoriet, maar voelt de hete adem van Marijke Esselink in haar nek. Sven Jansons en Sven Roosen gaan op voor hun zoveelste tweestrijd, terwijl Amy Hasselton alle zeilen bij zal moeten zetten om de sterke A1-lichting voor te blijven. Yoram Vriezen heeft al een 5000-plusscore achter zijn naam staan en begint als favoriet aan de B-meerkamp, terwijl Marleen Baas bij de meiden moeilijk te kloppen zal zijn.

Een blik op de deelnemerslijst leert ons dat iedereen, op Rody de Wolff na, aanwezig is bij de mannen. Een zeldzaam gegeven, aangezien de laatste jaren er altijd wel iemand uit voorzorg ontbrak. Voor Pieter Braun stond de NK in eerste instantie in het teken van de WK indoor, maar nu deze niet doorgaat is de kans aanwezig dat Braun de volledige 7-kamp voor zijn rekening neemt. Mocht dat het geval zijn, dan moet hij, naast zijn trainingsmaatjes Rafael Raap en Rik Taam, ook af zien te rekenen met Eelco Sintnicolaas. Sintnicolaas, die in Spanje de puntjes op de i heeft gezet, had gehoopt eerder aan het indoorseizoen te kunnen beginnen, maar problemen met de adductor en de kuit maakt dat de NK meerkamp in zijn Apeldoorn de eerste wedstrijd wordt. De week voor de meerkamp zal Sintnicolaas nog gebruiken voor een snelheidstest en het controleren van zijn hele polsstokaanloop.

Beiden kunnen zich geen misstap veroorloven, want daarachter is het dringen geblazen. Het moet heerlijk werken zijn voor Ronald Vetter met zo’n trainingsgroep. Rik Taam maakte dit indoorseizoen vooral indruk met zijn 4.80 meter bij het polsstokhoogspringen, Rafael Raap slechtte op de 60 meter bijna de magische 7-secondengrens.

Ondanks de afwezigheid van Anouk Vetter en Nadine Broersen mag ook het deelnemersveld bij de vrouwen er zijn. De favorietenrol van Emma Oosterwegel is vooral gebaseerd op haar uitstekende outdoorseizoen, met de zevende plaats op het WK in Doha als voornaamste wapenfeit. Over haar huidige vorm weten we nog vrij weinig, aangezien Oosterwegel net terug is gekeerd uit Zuid-Afrika. Wel weten we dat de score waarmee ze vorig jaar de titel pakte (4149), niet voldoende gaat zijn om haar titel met succes te prolongeren. Dat is vooral te danken aan Marijke Esselink, die in Reims tot 4264 punten kwam. Esselink kende een uitstekend 2019 en heeft die lijn doorgetrokken. In het spoor van Esselink draaide ook Michelle Oud een prima meerkamp. Het toonbeeld van onverzettelijkheid, wat vooral blijkt aan de constantheid waarmee Oud haar meerkampen afwerkt. Voor Oud geldt dat ze zich geen misser kan permitteren, want met Melissa de Haan en de zusjes Van de Wiel is het niveau in de breedte ijzersterk.

Sven Jansons en Sven Roosen waren al onafscheidelijk, de definitieve overstap naar Papendal heeft zo mogelijk de vriendschap alleen maar versterkt. Komend weekeinde kruisen beiden voor de zoveelste keer de degens in hun nog korte carrière. Jansons won vorig jaar met 63 punten verschil en is ook dit jaar weer favoriet. De kortere afstanden liggen Jansons beter en rouwig om het feit dat het bij de meeste indooraccommodaties onmogelijk speerwerpen is, zal hij niet zijn. Het filmpje waarop te zien is hoe Jansons de 60 meter in 6.85 seconden afraffelt ging nog net niet viral, het is voor een junior een absolute bazentijd. In een weekend waarin alles op zijn plaats valt, moet trainingsgenoot Rik Taam (5867 punten) serieus vrezen voor zijn record. Roosen zal hem tot en met het laatste onderdeel opjagen. Achter Jansons en Roosen heeft Youri Fransen de beste papieren om het podium te halen. Goed nieuws is er voor Marnix Kolkman die zijn gebroken enkel van afgelopen seizoen eindelijk weer voorzichtig mag gaan belasten.

Amy Hasselton staat er als A tweedejaars bijna helemaal alleen voor. Zoë Sedney heeft de meerkamp vaarwel gezegd, Nanah Fung-Loy voorlopig ook en Nikki Boon zit in de Verenigde Staten. Daarnaast heeft Hasselton ook nog eens te maken met een talentvolle A1-lichting, van wie Sofie Dokter als favoriete van start gaat. Dokter kon vorig jaar indoor als B-juniore nog geen potten breken, maar eenmaal fit stond er op de atlete van Groningen Atletiek geen maat. De topvorm die ze in Amersfoort had, resulteerde in een uitstekende score tijdens de NK meerkamp. Voor Robina Negenman viel vorig jaar alles samen toen ze bij de B-junioren de indoortitel pakte. Een zelfde scenario lijkt onwaarschijnlijk, aangezien Negenman met licht blessureleed te maken heeft. Overige kanshebbers voor het eremetaal zijn Sarah van Beilen, Puck Harms en Sophia Mulder

Wie stopt Yoram Vriezen en Marleen Baas bij de B-junioren? Vriezen had het ongetwijfeld graag opgenomen tegen Gabriel Emmanuel, maar de regerend kampioen is hard bezig om fit te worden voor het outdoorseizoen. Een seizoen met als hoogtepunt de EK-18 in Rieti. Vriezen werkte eerder dit seizoen al een meerkamp af in Assendelft en scoorde daar meer dan 5000 punten, wat uitstekend is voor een B-junior. Vriezen is op geen zwak onderdeel te betrappen en heeft vooral een uitstekende tweede dag met de 60 meter horden en het polsstokhoogspringen. Achter Vriezen is het dringen geblazen met Daan Roosenschoon, Twan van Rijn, Rens de Graauw en het Haag Atletiek-duo Jonathan Pronk en Mark van der Linden. Atleten die stuk voor stuk een andere discipline als puntenpakker hebben, waardoor het wel eens tot het einde spannend kan blijven.

Atletiek in Enschede zit in de lift. Marleen Baas is één van de gezichten van de wederopstanding. Regionaal trainingscentrum Atletiek Oost is officieel erkend en de talenten zijn niet meer op één hand te tellen. Baas, vorig jaar als C-juniore al tweede, zal de titel niet cadeau krijgen. Fenna Achterberg heeft deze winter de overstap gemaakt naar de groep van Michel Knobbe in Deventer en haar prestaties dit indoorseizoen zijn op meerdere onderdelen vergelijkbaar met die van Baas.

Op www.atletiek.nl/nk-indoor-meerkamp vind je alles over de NK indoor meerkamp en masters die 8 en 9 februari plaatsvinden in Omnisport Apeldoorn.

Foto: Coen Schilderman